Видео Издвајамо Србија

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПОРАЗИО НАТО ПАКТ: Ево како је Благоје спасао СТОТИНЕ живота током бомбардовања СРЈ (ФОТО)

Његова прича је невероватна

Радоје Благојевић из Нове Пазове, смислио је током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, оригиналну идеју која је успела да завара далеко јачег непријатеља и на тај начин знатно умањи и људске и инфраструктурне жртве и губитке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, он је још у октобру 1998. године, када су се чуле прве најаве да је могућ напад на нашу земљу, дошао на идеју да се праве макете авиона МИГ-29 у природној величини.

Дан уочи почетка агресорског напада Радоје се вратио са пута из Норвешке и то последњим авионом који је слетео на београдски аеродром, а већ сутрадан пале су прве бомбе.

– Звали су ме из команде и опет се вратили на идеју о прављењу макета. Одмах сам почео да формирам тим и сакупљам материјал. Људи из батајничког гарнизона, општине Стара Пазова, радници дрвне индустрије „Војводина“ и „Лидама“ су се прикључили и ја сам почео да цртам прве пројекте крила- почиње причу овај храбри човек.

Прва макета је направљена за мање од месец дана, док им је за наредне било потребно знатно мање времена. Пет макета је комплетно уништено током напада, а шеста је сачувана, са оштећењима и налази се у музеју.

Zahvaljujem se vrhunskom aeromodelaru Bobanu Milicu iz Kragujevca na pomoci u ostvarivanju mojih rezultata…

Posted by Radoje Blagojevic on Monday, March 21, 2016

– Адреналин је био незамислив код свих нас. Радили смо у тишини, а погледом смо знали шта ко од нас мисли. Два момента су била мотивација да се ради још брже, а то су смрт мале Милице Ракић и пилота Миленка Павловића- присећа се Радоје.

Како је објаснио, страдање недужног детета продубило је бес и револт и цео тим је био одлучан у томе да их радом направе „будалама“ и обесмисле све што они покушавају бомбама да униште.

– Када је прва макета стављена на писту, наишао је Миленко Павловић, који је тада био командант, и питао зашто авион није наоружан. Тек када је мене видео, схватио је да је у питању макета, насмејао се и рекао како чинимо праву ствар- присећа се Благојевић.

– Често сам се питао да ли то што радимо има смисла, а држао ме је осећај како смо лукавством надмудрили далеко јачег непријатеља. Ако би затребало, опет бих исто урадио. Ја имам своју земљу и то је нешто што нема цену за коју бих је бранио – поносно завршава причу.

Само једна макета „преживела“

Прва макета уништена је ноћ уочи погибије пилота Миленка Павловића, 3. маја, друга 25, а трећа 30. У јуну су уништене још две и то 1. и 5. када је оштећена и ова која се данас чува у музеју.

 

 

Извор: Srpski telegraf/srbijadanas.com