Издвајамо Регион

РУСИЈА ОПАЛИЛА ШАМАРЧИНУ ХРВАТСКОЈ: НАШ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР ЈЕ СРБИЈА, Путин неће у Загреб јер сте се ПОНЕЛИ НЕПРИЈАТЕЉСКИ!

Амбасадор Руске Федерације у Загребу, Анвар Азимов, изјавио је да је протеривање дипломата непријатељски чин, да је одлука званичног Загреба да протера руског дипломату нанела велику штету хрватско-руским односима, те да је посета председника Владимира Путина Хрватској у блиској будућности мало вероватна

Руски дипломати активно су радили на обнови руско-хрватских односа у интересу обеју држава, и то због привредног рада, доласка руских инвестиција у Хрватску, стварања нових радних места…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А Хрватска је, каже, због тога протерала једног од нас.

Истакао је да с обзиром на непријатељски корак који је Хрватска предузела у односу на Русију, вероватно ће бити одређених коректива и по питању евентуалне посете руског председника Хрватској.

– У сваком случају, очигледно је да је у блиској будућности таква посета председника Путина Хрватској је мало вероватна – рекао је Азимов за загребачки Вечерњи лист.

Русија, истакао је, жели добро и Хрватској и Србији и заинтересовани смо за побољшање односа између тих двеју земаља.

Говорећи о интересима Русије у овом делу Европе, Азимов каже да је његова земља заинтересована да Балкан буде стабилна и сигурна регија, те да званична Москва ту нема никаквих геополитичких планова.

– Наше су амбиције потпуно нормалне, желимо побољшање билатералних односа са свим земљама западног Балкана. Дијалог између Русије и других земаља води бољој сигурности и стабилности. Русија има сталну политику према Балкану као регији која лежи између истока и запада. Желимо да Балкан буде неутралан, али то се не догађа. Очите су евроатлантске амбиције балканских земаља и ми то поштујемо, не желимо их нарушавати ни у ком погледу – рекао је.

Што се Србије тиче, Азимов је рекао да је наша земја стратешки партнер Русије на Балкану, те да с њом има најинтензивније контакте.

– Знамо за српске аспирације према чланству у ЕУ и то поштујемо. Но у исто време желимо рећи да приближавање Србије Европској унији не треба да буде препрека традиционално добрим односима Русије и Србије – рекао је.

Истовремео, казао је, Русија жели да побољша билатралне односе са свим балканским земљама.

Постоје два аспекта – одржати неопходан политички дијалог на различитим нивоима и, друго, желимо да ојачамо наше трговинске и економске везе. Желимо да улажемо. Наша сарадња и наш приступ према земљама у регији не судара се с политиком САД према Балкану. Спремни смо да сарађујемо са свим земљама, с ЕУ и САД како бисмо ову регију учинили што сигурнијом и стабилнијом – поручио је руски амбасадор у Загребу.

 

Извор: Тањуг