Издвајамо Православље

ЧУВАРKУЋА: Прво васкршње јаје чува од зла и болести, а ево и шта треба радити са прошлогодишњом чуваркућом

PIXABAY.COM

Чуваркућа, јаје које чува укућане од сваке невоље током целе године!

Чуваркућа је Васкршње јаје које прво буде обојено на Велики петак. Још се у нашем народу назива “чувар”, “стражар”, “стражник” и за њега се верује да има посебну моћ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако му и само име каже, оно чува укућане и доноси срећу и благостање, тера зле силе и демоне од куће и укућана. Због тога се чува целе године, док се не замени другом чуваркућом.

По правилу се чуваркућа увек боји у црвено и тако симболизује невино проливену Христову крв. Јаје је само по себи симбол живота. Пиле само изнутра разбија љуску и излази на светлост дана у живот. Такође, Марија Магдалена је цару Тиберију поклонила јаје говорећи му да је Исус васкрсао и тиме указала на нов живот – вечни живот.

Обичај је да се чуваркућа у Васкршње јутро стави у чинију са водом у коју су потопљени и босиљак, здравац и дрен. Том водом умивали би се укућани, нарочито деца, како би били здрави и румени. Обичај је, такође, да се на ускршње јутро деца „помилују“ црвеним јајетом по челу како би била здрава, а овај чин истовремено симболизује крштење.

Стара чуваркуча бацала би се на Велики петак преко крова куће, или би се често закопавала у двориште, поље или виноград јер се веровало да штити усеве од града и штеточина. Неко је баца и у реку, да однесе сва зла и несреће које су пале на њега, уместо на кућу коју је сачувао.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Serbia.com