Издвајамо Србија

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: Ако лажна држава Косово уђе у УН, тужиће нас за „геноцид“, и одмах ући у НАТО

Противници косовске самосталности тврде да споразум Београда и Приштине не би ставио тачку на кризно жариште на Балкану: после пуне независности Косова следи нов геополитички…

Противници косовске самосталности тврде да споразум Београда и Приштине не би ставио тачку на кризно жариште на Балкану: после пуне независности Косова следи нов геополитички проблем.

Противници косовске независности сматрају да би и у случају да се постигне правно обавезујући споразум Београда и Приштине о пуном признању Косова, убрзо настао нов геополитички проблем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су о томе недавно говорили на скупу у Палати Србије, који је отворила премијерка Ана Брнабић, а који је одржан у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.

Душан Пророковић, сарадник Института за међународну политику и привреду, сматра да Србија ни под каквим условима не сме дозволити пријем Косова у Уједињене нације, јер како каже то би угрозило њен геополитички положај и отворило многобројне проблеме. „Ако они буду примљени у понедељак, у уторак ће нас тужити Међународном суду правде за геноцид, а у среду ће аплицирати у НАТО, у четвртак ће бити примљени у НАТО, у петак ће инструментализовати питање Бујановца и Прешева кроз структуре НАТО“, тврди Пророковић. Он сматра да Србија у том случају неће имати проблема са Владом у Приштини него са целокупним НАТО.

Алексис Труд, професор на универзитету у Версају и директор одељења за балканске студије на Међународној академији за геополитику у Паризу, рекао је да Србија не може бити дуготрајно између два света, алудирајући на исток и запад. Он сматра да се наша земља нажалост, тренутно не може определити за Запад, који како он истиче, управо води мањи рат на Косову и Метохији. Српска влада треба да одржи свој став, саветује Труд и додаје да би у нашој влади требало долазити до компромиса постепено посебно истичући питање језика и интегритета територије.

Гордон Бардош са Института Хариман Колумбија универзитета из Њујорка, указује да су Сједињене Државе интервенисале на Косову, упркос томе што су злочини, како он каже, у то време на другим жариштима били тежи, наводећи пример у Турској и Ираку према Курдима. „Велике силе ће се у будућности у свом станишту понашати као НАТО на Косову. Кина ће одлучивати на мору, и око Тајвана, Русија у Украјини и на Кавказу, Саудијска Арабија на својем полуострву, што ће створити хаос у међународним односима“, процењује Бардош.

 

Извор: in4s.net/Стање ствари