Издвајамо Регион

НАТО ЖЕЛИ ПО СВАКУ ЦЕНУ ДА ОДРЖИ ВОЈНУ ВЕЖБУ У РС: Народ спреман да их заустави голим рукама!

Северноатлантски војни савез не одустаје од намере да недалеко од Бањалуке одржи војне вежбе са коришћењем осиромашеног уранијума и поред одлуке власти у РС да то не дозволи.

Председник РС Милорад Додик поново је рекао да НАТО не може да одржи војну вежбу на полигону на планини Мањачи, јер је противна интересима РС и њеног народа, као и да је у овом случају потребно поштовати одлуке РС о војној неутралности. Додик није оспорио сарадњу са НАТО-ом, јер је БиХ чланица Партнерства за мир, али је напоменуо да у погледу чланства у савезима РС прати политику Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Може ли Република Српска да спречи НАТО да одржи вежбе на њеној територији?

Политиколог Стевица Деђански каже да према међународном праву РС има могућност да спречи одржавање тих вежби јер може да не дâ сагласност за њихово одржавање.

„Ако говоримо о томе да неко жели да крши међународно право, то више говори о њима. У тој варијанти ми имамо мало опција — или да уђемо у рат са НАТО-ом или да свету покажемо да су они ти који крше међународно право, и тиме покушавају да изазову нестабилност у овом региону, иако они говоре другачије. Тако да ако постоји одлука РС о забрани одржавања вежбе, а постоји, треба је поштовати, све остало је кршење међународног права“, каже он.

Професор Факултета безбедности из Бањалуке Предраг Ћеранић овоме додаје да је тешко рећи које су тачно ингеренције, кад је реч о НАТО-у, јер је Председништво БиХ командант Оружаних снага БиХ.

„Ингеренције јесу на нивоу БиХ, али у пракси се тако нешто не може спровести без дозволе РС. Било би добро кад би НАТО о томе дао једну целовиту информацију, јер би то онда на неки начин умирило и становништво које је на овим просторима доста пропатило од последица НАТО дејстава и још трпи“, наводи Ћеранић.

О разлозима због чега НАТО жели да одржи вежбу баш на територији РС Ћеранић не може да закључи ништа друго осим да Алијанса тиме показује своју намеру да Босну и Херцеговину инкорпорира у своје редове.

„Очито је да је намера политичка, а посебно збуњују информације, које НАТО није демантовао, да ће авиони А-10, који користе муницију са осиромашеним уранијумом, бити ангажовани на поменутој вежби“, наводи професор Ћеранић.

О овоме као додатном проблему говорио је председник Додик, који је изразио сумњу у обећања те војне алијансе да то оружје неће бити коришћено током вежбе. Ћеранић каже да је због тога 30.000 људи који живе у том подручју спремно да, ако за тим буде било потребе, изађу на аеродром у Маховљани, који је удаљен двадесетак километра од Бањалуке како би онемогућили кретање конвоја НАТО-а према Мањачи.

Пуковник у пензији Милован Милутиновић подсећа да је оружје са осиромашеним уранијумом забрањено на међународном нивоу.

„У свету постоји само пар полигона на којима су дозвољене вежбе са том муницијом. Бањалука је само пет до десет километра удаљена од полигона и аеродрома на којима су најављене вежбе. Наша је генерална оцена да НАТО има могућност да и на другим просторима користи то наоружање, а не у непосредној близини града. Тим пре што се тражи коришћење нашег цивилног аеродрома. Добро је што су власти у РС рекле да неће дозволити његову употребу у те сврхе“, каже наш саговорник.

Он напомиње да је тај аеродром у потпуности у власништву РС и да војска БиХ нема никакве ингеренције над њим. Милутиновић подсећа да је ту некада био полигон ЈНА који је коришћен за вежбе артиљеријског гађања из тенкова, али тада, за разлику од данас, није било насељено. То је довољна чињеница да је ризична употреба било каквог оружја, а камоли осиромашеног уранијума, закључује наш саговорник.

 

Извор: rs.sputniknews.com