Издвајамо Свет

ШИПТАРИ У ШОКУ: 23 од 28 држава ЕУ које су признале Косово сада су прихватиле да оно ипак није држава

Фото: Pixabay.com

Нацрт Декларације је одобрио и амбасадор Шпаније при ЕУ. На самим земљама чланицама је да га прихвате, рекла је Тањугу портпарол сталног представниства Бугарске при ЕУ Геновева Червенакова

Амбасадори свих 28 чланица ЕУ, укључујући и Шпанију, одобрили су нацрт Декларације која би требало да буде приваћена на самиту ЕУ- Западни Балкна у Софији, сазнаје ексклузивно Тањуг у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нацрт Декларације је одобрио и амбасадор Шпаније при ЕУ. На самим земљама чланицама је да га прихвате – рекла је Тањугу портпарол сталног представниства Бугарске при ЕУ Геновева Червенакова.

Шпански Ел Паис је раније данас објавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Шпанија ставила вето на тај документ, јер, како су навели, премијер Маријано Рахој не жели да његов потпис буде на декларацији заједно са потписом представника Косова, које Шпанија не признаје.

Червенакова, међутим, демантује ту информацију и додаје:

– Амбасадори су одобрили нацрт Декларације. Текст је сада послат земљама Западног Балкана на консултације – речено је Тањугу у бугарском председавању ЕУ.

Стални представници свих 28 земља чланица ЕУ нацрт декларације су одобрили на састанку одржаном прошлог четвртка у Бриселу.

У дипломатским изворима у бугарском председавању наводе да се, због противљења шпанског премијера Маријана Рахоја да се његов потпис нађе на Декларацији заједно са потписом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје, дошло до компромисног решења да Декларација буде усвојена само од стране 28 земља чланица, а не у формату 28 + 6 партнера са Западног Балкана.

Дипломатски извори Тањуга у Бриселу такође су потврдили да је текст нацрта декларације прослеђен земљама са Западног Балкана „на увид“.

Према увиду Тањуга, у нацрту софијске Декларације не помињу се „државе“ Западног Балкана, већ се говори о „партнерима“, што се види као још један корак у циљу компромиса са земљама ЕУ које не подржавају независност Косова.

Први део Декларације односи се на подршку европској перспективи региона, док се анекс политичког дела текста односи на повезаност како региона међусобно, тако и Западног Балкана са ЕУ.

– Постоје три дела анекса – први који се односи на владавину права, други на безбедност, миграције и борбу против тероризма и трећи, најбитнији за грађане Западног Балкна, говори о инфраструктурној, енергетској и дигиталној повезаности – изјавила је министарка Бугарске за председавање Саветом ЕУ, Љиљана Павлова.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да још није извесно да ли ће премијер Шпаније Маријано Рахој присуствовати самом самиту ЕУ Западни Балкан.

Незваничне информације говоре о томе да је Рахиј своје учешће на самиту условио потпуном скрајношћу представника Косова, коме на самиту, према ставу Шпаније, не би требало да буде дозвојено да узме реч нити да седи за истим столом са осталим лидерима ЕУ и Западног Балкана.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс/Тањуг