Издвајамо Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Шпанци ставили вето – РАХОЈ НЕЋЕ ПОТПИС СА ХАРАДИНАЈЕМ!

Шпанија је ставила вето на нацрт декларације Самита ЕУ – Западни Балкан у Софији, јер премијер Рахој не жели да се његов поптис нађе на том документу заједно са потписом премијера лажне државе Косово, објавио је шпански „Ел Паис“

Како се наводи, разлог „није спољна политика ЕУ“, већ то што Маријано Рахој не жели да се његово име и потпис нађу у истом документу, на истом нивоу са поптисом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпански лист наводи да му је ова информација потврђена из више дипломатских избора, као и да ће Рахој највероватније напустити Софију и самит пре него што почне састанак, на коме ће присуствовати највиши представници Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније, БиХ, али и Косова.

Премијер Шпаније ће тако бити присутан само дан раније, током радне вечере заједно са осталим лидерима земаља чланица ЕУ.

Рахој је раније говорио о томе да је проблематично што се у Бриселу истовремено говори о проширењу и државама које нису признате.
– То нас брине – рекао је Рахој.

Како је пренео Еурактив, Рахој је крајем марта на маргинама Самита ЕУ рекао свом бугарском колеги Бојку Борисову, чија земља председава Унији, да ће „имати проблема са балканским самитом у Софији“, као и да је „запретио да неће доћи због Косова“, преноси „Б92“.

Шпанци су се почетком године успротивили одређеним одредницама у стратегији проширења ЕУ, због тога што је Косово стављено на исту раван као бивше југословенске републике и Албанија.

Шпанија је доставила писмо у облику „нон пејпера“ пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану, у ком „стопира“ спомињање Косова у том контексту, али и одредницу WБ6, односно „балканска шесторка“ због тога што се њом Косово третира као држава.

Косовску независност не признаје пет чланица ЕУ – Шпанија, Грчка, Кипар, Словачка и Румунија.

 

 

Извор: Тањуг