Издвајамо Србија

ВОЈСКА СВЕ ЈАЧА, ИЗ БАКУА НАМ СТИЖЕ ‘БУК’?! Председник Алијев спреман, да нам уз дозволу Русије, УСТУПИ МОЋНИ РАКЕТНИ СИСТЕМ! (ВИДЕО)

Председници Србије и Азербејџана Александар Вучић и Илхам Алијев разговарали су у Бакуу о војнотехничкој сарадњи, односно о испоруци ракетног система ‘бук’ српској армији

Током званичне посете нашег председника Азербејџану двојица државника размотрили су могућност слања најмодернијих ракета нашој земљи. Азербејџански председник спреман је да нам, уз дозволу званичне Москве, по најповољнијим условима уступи ракетни систем ‘бук’, потврђено нам је јуче у више дипломатских извора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Братски аранжман

Према речима наших саговорника, који су добро упућени у преговоре Вучића и Алијева, пред државним руководством Србије налази се понуда која подразумева сличан аранжман какав већ имамо са Русијом и Белорусијом.

– Као што смо од руског председника Владимира Владимировича Путина добили шест ‘мигова 29’, а од белоруског лидера Александра Лукашенка још четири летелице, тако је сада у оптицају заиста повољан, могло би се рећи братски аранжман… Алијев је спреман максимално да нам изађе у сусрет и помогне модернизацију Војске Србије. Азербејџан поседује више дивизиона моћног ракетног система „бук“ и нема ништа против да то оружје по најповољнијим могућим условима уступи Србији. Наравно, да би се аранжман комплетирао, потребна је дозвола званичне Москве јер је то наоружање руске производње, али то не би требало да буде проблем с обзиром на то у каквим су личним односима Вучић и Путин – наводи Информеров извор, високопозиционирани војни стручњак који је инсистирао на анонимности.

И док нико у врху власти није желео званично да коментарише ова наша сазнања, председник Одбора за безбедност Игор Бечић каже да Вучић чини огромне напоре да подигне углед Србије, али и да ојача њену војску.

– Бројни сусрети са Ангелом Меркел и Владимиром Путином, као и дочеци који су му приређени у Турској и Азербејџану, довољно говоре о томе колико се наша држава цени у свету. Сви Вучићеви разговори са светским и европским лидерима посвећени су Косову и инвестицијама, али је посебна пажња на опремању војске новим ресурсима.

Азербејџан свакако располаже одређеним модерним наоружањем руске производње које је интересантно за Србију, као што је и за њих интересантна наша наменска индустрија. Јачање Војске Србије има за циљ да гарантује војну неутралност и безбедност свих наших грађана – наглашава Бечић, додајући да без стабилне Србије нема мирног и напредног региона.

Одвраћање агресора

Декан Факултета безбедности ‘Едуконс’ Мирослав Бјеговић, на другој страни, сматра да би нам много више одговарао систем „бук М-2“ него „бук М-1“, који поседује Азербејџан.

– Пошто смо већ причали о системима попут С-300 и ‘бук М-2’, нисам сигуран колико би нам користило оружје из Азербејџана. Они су везани и за Турску, а Турска је чланица НАТО пакта. Ипак, сваки вид војнотехничке сарадње је добар за Србију у циљу одвраћања агресора од евентуалног напада – закључује Бјеговић.

 

 

Извор: М. Добромировић/Информер