Издвајамо Србија

СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА У НЕМАЧКОЈ: На Косову специјалан логор ЦИА за Србе!

У својој књизи „Солдат – као војни полицајац на Косову“, немачки војни полицајац Ханс Рагниц је изнео чињенице које су узнемириле јавност и политичаре у Немачкој и ЕУ.

Он је у својој књизи испричао дуго чувану америчку и немачку тајну о постојању специјалног затвора ЦИА за Србе и Албанце на Космету из 2001. године.

„Направљен је логор у селу Дубрава у који су амерички војници, вођени својом политиком хапшења, смештали Србе и Албанце хеликоптерима.“

Обучили су Немце, Грке и Италијане да буду чувари импровизованог логора, утемељеног на сумњивим правним основама.

Ханс Рагниц тврди да Срби и Албанци нису били хапшени у складу са међународним нормама.

До краја маја 2001. године, у логору је било 64 заробљеника, обучених у наранџасте комбинезоне сличне онима које имају осуђеници у логорима у Пољској и Гвантанаму.

За изградњу и функционисање логора у Дубрави је био задужен Кфор, а водио га је британски официр. Импровизовани логор је подигнут поред старог затворског комплекса који је некада припадао Србима.

Американци су пратили изградњу логора, обучавајући тамничаре. Читав комплекс је био осигуран са бодљикавом жицом од три метра, а око ње патролама са псима.

Скривена истина

Логор у селу Дубрава је био строго чувана тајна од стране Беле куће и ЦИА. Иако су немачко Министарство одбране и спољних послова били обавештени од деловању Кфора и Американаца, њима нису биле доступне баш све информације везане за догађаје у логору Дубрава.

Међу затвореницима логора било је цивила и старијих мушкараца којима чак није ни разјашњено зашто су ухапшени. Већина њих, око 50, је хеликоптерима 3. јуна 2001. године премештено у амерички затвор у бази Бондстил.

Аутор књиге, Ханс Рагниц, каже да ни сигурност немачких војника није била на завидном нивоу у затвору у Дубрави.

„Свакодневно су се лицем у лице сусретали са затвореницима, без дозволе да носе оружје, како оно не би доспело у њихове руке. Немачки војници су се све време бојали да не заврше као таоци у случају покушаја бекства или побуне затвореника. Да је дошло до тога, извештаји би доспели у штампу већ тада, што би био невиђен скандал, не само за политичаре, него и за Бундесвер“, наводи аутор.

У Министарству одбране Немачке се данас правдају чињеницом да две године после доласка страних трупа на Космет, није постојао чврст правни систем за третирање затвореника нити коме би требало да буду предати.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

loading...
Loading...