loading...
Русија

АМЕРИЧКИ АВИОН ШПИЈУНИРАО РУСИЈУ, РУСИ БЕСНИ: Пазите шта радите!

Руски системи ПВО открили су амерички шпијунски авион RC-135 изнад Јапанског мора, али веома близу граница РФ.

Наравно, радио је „свој посао“, а још је летео са искљученим транспондером и користио је ваздушне висине којима, по правилу, лете путнички авиони.

Због овог „инцидента“ је амерички војни аташе у Москви био позван у Министарство одбране РФ, где му је у оштрој форми указано да је због непрофесионалног деловања посаде РЦ-135 могло да дође до судара три цивилна авиона и затражено да Пентагон предузме неопходне мере да се искључе сличне ситуације када шпијунски авиони САД лете поред руских граница.

Нешто пре овога, командант војно-ваздушним операцијама копнених снага САД, генерал Херберт Карлајл, рекао је USA Today: „Нас забрињава деловање руске и кинеске авијације. Наша страховања су повезана са дејствима Русије која се уздиже и крајњом агресивношћу Кине“.

Карлајл је нагласио да Москва настоји да успостави сопствену контролу над Источном Европом, а Пекинг – над Јужним Кинеским морем. Притом није крио: да Сједињене Државе имају намеру да „остану у тим деловима света“.

 „Руси и Кинези чине све што могу да нас тамо не буде јер би им то омогућило да сам контролишу ваздушни простор. Ми не можемо дозволити да се то догоди. Ми ћемо узвратити ако они буду деловали агресивно и рискантно“.

Извор: fakti.org

loading...