loading...
Издвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ ЛУПИЛИ ШАМАР ХРВАТСКОЈ: Џон Кери одбио да прими хрватског министра спољних послова?!

Амерички државни секретар Џон Кери наводно је одбио да прими хрватског министра спољних послова Миру Ковача, пише данас Н1 Хрватска.

Позивајући се на портал telegram.hr, ова регионална ТВ наводи да је, према службеном протоколу, Ковач требало да се састане са Керијем јуче у 17 сати по америчком времену, али до састанка није дошло. О састанку је писао и „Vol strit džornal“, али америчка страна га је у последњем тренутку отказала, а Ковача су послали на састанак са Керијевим замеником Томасом Шеноном, што је и објављено на веб страници Стејт департмента.

Према Телеграму, из Стејт департмента су потврдили да до најављеног састанака Ковача и Керија није дошло. Извори Телеграма из дипломатских кругова кажу да је Ковач путовао у Вашингтон управо због састанка са шефом Стејт департмента, а његово отказивање се тумачи као озбиљан ударац за хрватски углед у свету.

Ковач, како се наводи, медијима планира да каже како су обе стране имале неодложне обавезе, због чега је најављени састанак отказан. То, међутим, демантују релевантни извори из хрватске дипломатије. “Реч је о догађају без преседана у новијој хрватској историји”, каже неименовани извор, преноси Н1 Хрватска. Медији преносе да је пре неколико недеља представнике хрватске власти посетио је специјални изасланик за питања холокауста америчког Стејт департмента Николас Дин.

Према писању медија он је тражио одлучну осуду усташког режима, што су званичници попут министра културе Златка Хасанбеговића и председнице Колинде Грабар-Китаровић одмах и урадили. У релевантним светским медијима попут немачког „Шпигела“ све се чешће пише о ревитализацији усташке симболике, проблемима мањина, медијских слобода и људских права у Хрватској.

 

Извор:Н1

loading...