loading...
Русија Свет

Американци у страху: Путин и Русија ускоро постављају ракете на Куби

Владимир Путин (фото:kremlin.ru)
loading...

Уколико НАТО и САД распореде додатне снаге и наоружање близу руских граница, Русија би могла да одговори новим постављањем ракета на Куби и отварањем обавештајне базе, процењују војни портали.

Кубанска ракетна криза у октобру 1962. године била је тачка у којој се свет највише приближио Трећем светском рату, који би био нуклеарни.

Након потврде НАТО савеза да ће послати нове снаге и технику у балтичке земље и Турску, посланици друге најјаче политичке странке у Русији, Комунистичке партије, предложили су размештање руских пројектила на Куби.

Они, али и још неки посланици и странке, траже поново отварање руске шпијунске базе у Лурдесу, недалеко од Хаване.

Циљ оваквих захтева јесте да се на адекватан начин одговори америчким плановима који угрожавају Русију и њене савезнике.

Заступници у руској Думи Валериј Рашкин и Сергеј Обуков послали су предлог председнику Владимиру Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и министру обране Сергеју Шојгуу.

То је била реакција на вести да Американци ускоро намеравају да разместе вишециљевне ракетне бацаче “ХИМАРС” у југоисточну Турску.

Због свог релативно дугог домета (око 500 километара) “ХИМАРС” систем могао би да представља претњу државама које су у савезу са Русијом.

Према мишљењу једног броја војних аналитичара, с циљем заштите, Русија треба да предузме одговарајуће реципрочне мере.

Заговорници руског војног одговора сматрају да на Куби треба распоредити лансирне системе аналогног, па чак и већег домета.

Још је препоручљивији асиметричан одговор Вашингтону у виду обнове радарског система у Лурдесу, наводе они.

Било каква могућност евентуалног понављања кубанске кризе изазива забринутост на Западу и у Америци.

Војни и аналитички портали оцењују да, колико год такав расплет догађаја звучао нестварно, због лоших односа Москве и Вашингтона, постоји могућност да руска разорна оружја буду постављена на Куби.

Извор:Интермагазин

Loading...
loading...
loading...