Издвајамо Србија

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ НА ОВАКАВ ГЕСТ:И Срби са Косова скупљају новац за обнову цркве у Њујорку!

Много нам значи подршком која, у овим тешким тренуцима, стиже са свих страна света. Нисмо доскора могли ни да замислимо да ће они којима смо ми помагали, народ из Србије, сада нама да помаже. Несебично деле са нама тугу, пружају помоћ. Посебно смо дирнути бригом браће и сестара са Косова и Метохије.

Loading...

Лидија Николић, чланица управе Српске православне цркве Свети Сава у Њујорку, која је на Васкрс изгорела готово до темеља, у разговору за „Новости“, недељу дана после трагичног догађаја, овим речима истиче захвалност на помоћи. Та помоћ нашим сународницима у САД, каже, представља утеху у тренуцима када оплакују губитак.

Посебно издваја гест оца Миломира Влашковића из Лепосавића. Он је, уз поруку да „нико не може боље да саосећа са вама у овом губитку као народ са Косова и Метохије“, поручио да је црква у Лепосавићу почела са сакупљањем прилога за обнову цркве. Браћа Димитријевић из Србије су, каже, понудили да изрезбаре исте црквене двери какве су постојале пре пожара.

Николићева истиче и да су многе цркве у Њујорку, укључујући католичке, епископалне, као и синагоге, понудиле гостопримство верницима наше православне цркве:

– Одлучили смо да прву службу после пожара одржимо у епископалној цркви Голготе. Наставићемо са службама у епископалној цркви Светог Ђорђа у Њујорку – каже она.

У међувремену, тече истрага о узроцима пожара. Николићева истиче да је реч о сасвим нормалној процедури, и ништа не постоји што је ван уобичајених токова у САД.

– На томе раде релевантне агенције и Ватрогасни секретаријат у Њујорку. У наредним недељама очекујемо извештај, од кога зависе и наредни кораци – разговори са осигуравајућом кућом, јер црква је била осигурана, као и разговори са инжењерима чији је први задатак да утврде колико је објекат безбедан. Они треба да утврде померања зидова, што је важно за обнову. Но, у овом тренутку је цело подручје око цркве затворено, чека се резултат истраге – каже Николићева.

У америчким медијима провлаче се спекулације у вези са узроцима пожара, помиње се да свеће у задњем делу цркве нису биле добро угашене. Николићева каже да се свеће у храму пале годинама и да никада у вези са тим није било ни најмањег проблема, јер су поштоване увек све процедуре. Но, она наглашава да је истрага у току, и да црква не обраћа пажњу на спекулације:

– Црква нема став у вези са узроком пожара. Чекамо резултате истраге – закључује Лидија Николић.

У међувремену, на рачун изгореле цркве стижу донације. Од пожара је, каже Николићева, у просеку дневно пристизало осам хиљада долара.

Верници су америчким медијима говорили да се после пожара осећају као да су изгубили најближег члана породице, али и да су уверени да ће се нови храм „издићи из пепела“. У томе су охрабрени, симболично, чињеницом да ватра није уништила црквену икону Светог Саве, а конкретно тиме што је сачувана спољна конструкција цркве, као и солидарношћу из целог света.

ОПЛАКУЈУ ГУБИТАК, БОДРИ ИХ ДАРЕЖЉИВОСТ

Недељу дана после пожара који је скоро до темеља уништио православни храм Светог Саве на Менхетну, у Њујорку, водећи амерички медији, „Њујорк тајмс“, „Волстрит џорнал“, „Њујорк дејли њуз“, и ТВ станице Ен-Би-Си и Си-Би-Ес забележили су опширно, дирљивим репортажама, прву службу српских верника после пожара, у оближњој епископалној цркви.

– Парохијани цркве Свети Сава оплакују губитак, док их уједно бодри дарежљивост – наводи „Волстрит џорнал“.

ПОДРШКА ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА

Патријарх цариградски Вартоломеј упутио је писмо подршке патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви поводом пожара који је захватио храм Светог Саве у Њујорку, саопштено је из СПЦ. Уз изразе братског саосећања, патријарх Вартоломеј је истакао да је у питању „историјски храм у САД у којем су деценијама непрестано благочестиви Срби и православни хришћани у Новоме свету прослављали ‘јединог истинитог Бога отаца наших’“.

Извор:Вечерње новости

Loading...
loading...
loading...