loading...
Издвајамо Свет

ДАЛАЈ ЛАМА: Путин је у реду, он говори истину! Американци су негативци!

Далај Лама је похвалио руског председника Владимира Путина за његову храбру и одлучну борбу против ИСИС-а на Блиском истоку, рекавши да верује да је влада САД одговорна за настанак те терористичке групе.

Тибетански будистички спиритуални вођа је ургирао на Обамину администрацију да измени америчку спољну политику на Блиском истоку пре него што буде прекасно.

Он је ове речи изговорио на инаугурацији 2. међународног фестивала тибетанске традиције у Бољшој театру у Москви.

У међувремену, кинески премијер Ли Кекијанг је отказао билатералне разговоре са својим руским колегом који су били заказани за ову недељу у знак протеста због посете Далај Ламе Москви.

„Верујем да кључ проблема на Блиском истоку лежи у катастрофалној спољној политици Обамине администрације и мешању Саудијске Арабије у сиријску кризу. Када саудијски свештеници стану на страну терориста у Сирији, они њима дају изговор за почињавање језивих злочина над недужним цивилима“, рекао је тибетански вођа.

Ово је иначе први пут да је овај спиритуални лидер и добитник Нобелове награде за мир експлицитно искритиковао САД и њихове нафтом богате савезнике у Саудијској Арабији због подстицања крвопролића на Блистком истоку преко подржавања терориста.

Далај Лама је додао да је потпуно лицемерно што Саудијска Арабија осуђује недавне терористичке нападе у Европи док истовремено шаље на милијарде долара истим тим терористима који су починили нападе.

 

Извор: Webtribune.rs