Свет

Доналд Трамп:Срушити руске авионе ако нам се приближе!

Доналд Трамп, кандидат у трци за републиканског представника на председничким изборима, изјавио је да руски авиони који прелећу у близини америчких база показују недостатак поштовања према САД и актуелном председнику Бараку Обами.

– Амерички војни пилоти требало би да пуцају на руске авионе који изводе маневре преко америчких летелица уколико дипломатски канали закажу – рекао је Трамп за радио-стаицу у Индијани почетком недеље.

Трамп је нагласио да би првобитан одговор Вашингтона ипак требало да буде дипломатија.

– И ако то не упали, не знам.. у неком тренутку, када се те будале приближе, морате да пуцате – додао је котроверзни милијардер.

Амерички медији пренели су у петак да су руски авиони “су-27” извели маневар преко америчких “рц-135” изнад Балтичког мора.

Трамп се огласио тим поводом рекавши да је у питању недостатак поштовања према САД и председнику Бараку Обами.

Инцидент изнад Балтичког мора само је последњи у низу растућих тензија између Русије и Сједињених Држава.

Средином поршлог месеца, САД изразиле су забринутост након што је руски тактички бомбардер “су-24” прелетео веома близу америчког разарача “Доналд Кук” такође у Балтичком мору.

С друге стране, Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране, одбацио је такве тврдње рекавши да је руска војска открила “непознати ваздушни циљ” који се великом брзином кретао ка руској граници. Русија је послала “су-27” који је објекат идентификовао као авион америчке авијације “рц-135” који је затим променио правац лета.

Франц Клинцевич, заменик председавајућег Комитета за безбедност и одбрану горњег дома, изјавио је током викенда да су амерички медији “напумпали извештаје” пред најаву да ће НАТО распоредити додатне снаге у близини руске границе.

Извор: rs.sputniknews.com

loading...
Loading...