loading...
Русија

ДОСТА ЈЕ БИЛО ИГРЕ: Руски маринци започињу операције у Сирији!

Руски маринци су послати у Сирију почетком октобра 2015. године и од тада су учествовали само као саветници.

Међутим, то се променило у суботу када су руски маринци спровели своју прву заједничку операцију са сиријском војском близу војног аеродрома Т-4, извештава руски портал “Форт-русс”

ИСИС је скоро две недеље био у офанзиви близу предграђа источног Хомса, нападајући важна места као што су гасна поља Ал Шаар и војни аеродром Т-4.

ИСИС је прошле недеље заузео гасна поља од сиријске војске, након чега је започела њихова офанзива на аеродром у источном Хомсу.

Близу Т-4 аеродрома је дошло до жестоког напада на 525. регимент 18. тенковске дивизије сиријске војске, што је изазвало директну војну интервенцију руских саветника.

За само два дана, руски маринци су помогли сиријској војсци да поново заузме источни Хомс, истовремено заузимајући кључне тачке близу гасних поља Ал Шаар и аеродрома Т-4.

Пошто сиријска војска сада напредује ка гасним пољима, руски маринци могу да наставе са саветовањем војске.

Аналитичари међутим овај потез руске војске тумаче као озбиљну опомену Американцима који су недавно послали без одобрења сиријске државе 250 специјалаца у гранично подручје Сирије.

Уколико дође до оружаног двобоја ове две групе специјалаца нико не може да гарантује да се све неће окренути на шири оружани сукоб.

Оно што војним стратезима у Вашингтону није очигледно јасно је чињеница да је руска војска у многим сегментима превазишла снагу војске САД и НАТО.

Извор: Вебтрибуне.рс