loading...
Издвајамо Свет

ЕВРОПСКА УНИЈА ОПЕТ ЗАБОЛА НОЖ У ЛЕЂА СРБИЈИ: Брисел поручио тзв. Косову да су део Европе!

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је данас у посланицима Скупштине Косова рекла да Косово нема потребе да буде део Европе, јер је Косово Европа.

„Рекла сам председнику и премијеру: Ви немате потребе да постанете Европа, ви сте Европа“, рекла је Могерини у говору.

Она је рекла да је јучерашња одлука Европске комисије да препоручи укидање виза за грађане Косова од изузетног значаја не само за Косово већ и за Европску унију.

„Људи на Косову и ви знате да је то изузетно значајан дан за Косово. Једна изузетно добра недеља за Косово. Не желим да преузмем заслуге за УЕФУ, али смо јуче постигли велики успех. То захваљујући великом послу који сте урадили заједно с нама. Данас треба да планирамо заједнићку будућност. Либерализација виза се не слави само на Косову, већ и Европска унија слави“, оценила је Могерини.

Могерини је истакла да су дијалог са Београдом и остваривање већ постигнутих споразума једини начин да Косово иде ка ЕУ.

„Дијалог Косова и Србије треба да се настави. Дијалог је у корист Косова и то премијер Мустафа врло добро зна“, навела је Могерини.

Честитајући грађанима Косова на добијању препоруке за укидање виза, Могерини је на конференцији за новинаре оценила да је до сада урађен велики заједнички пут са приштинским властима али и да Косово очекује „још много посла“.

Висока представница ЕУ је позвала политичке партије на дијалог и казала да су сукобу међу странкама део демократије, а „када су у питање велике одлуке, онда је потребно јединство“, рекла је Могерини, додавши да ЕУ пружа подршку свим значајним процесима на Косову.

Казала је да је дијалог Косова и Србије, којем она помаже, тежак процес за обе стране, али је позвала да се он настави.

Говорећи о Асоцијацијиопштина са српском већином на Косову, Могерини је рекла да неће бити паралелне власти на Косову и да ће се Асоцијација формирати на основу косовског Устава и закона.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је на свечаној седници Скупштине Косова рекао да је место Косова у Европској унији.

„Наша оријентација ка ЕУ је циљ који уједињује све грађане Косова. Уједињује цивлно друштво и медије. Ми смо поносни на прозападне институције које имамо на Косову“, рекао је Весељи.

Комесар за миграције и унутрашње послове ЕУ Димитрис Аврамопоулос оценио је да су косовске институције испуниле све критеријуме за укидање виза али је и подсетио да слободу кретања прате и обавезе.

„Убрзо ће почети кампања у циљу спречавања злоупотреба кретања без виза, што ће врло брзо бити гарантовано грађанима Косова. Од овог тренутка врата су отворена и није далеко дан када ћемо заједно осетити приближавање“, рекао је Аврамопулос.Косовски премијер Иса Мустафа оценио је да је визна либерализација „велико достигнуће и историјска одлука која отвара перспективу Косову“.

„Будућност Косова је у Европи. Европа има потребе за Косовом и са њим ће бити потпунија“, навео је Мустафа.

Говорећи о односима са Београдом, премијер је казао да су дијалог и добросуседски односи европске вредности а да је Косово опредељено да их „стриктно остварује“.

Мустафа је затражио и да Србија престане да омета пријем Косова међународне организације.

У наставку посете Приштини, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност разговарала је и са председником Косова Хашимом Тачијем а тренутно присуствује свечаној седници Скупштине Косова.

Европска комисија предложила је у среду Савету министара ЕУ и Европском парламенту да грађанима Косова уведе режим без виза за боравак до највише три месеца у шенгенској зони ЕУ.

 

Извор:Интермагазин