loading...
Русија Свет

ФИЈАСКО;РУСИ СЕ СМЕЈУ: Америчка војска није ни у топ три у НАТО тенковској вежби

Тенк војске САД (фото:ЈуТјуб)

МОСКВА – Амерички тенкисти обрукали су се на такмичењу “Europe Tank Challenge”, које организује и спонзорише европски огранак војске САД, преноси “Раша тудеј”.

На тродневном такмичењу учествовале су најбоље јединице из пет земаља чланица НАТО, које су се међусобно надметале.

Организатор је, поред Американаца, била и Немачка, у чијем у се тренинг кампу у Графенверу и одржавало ово надметање. поред Американаца, учествовали су тенковски водови Словеније, Пољске, Немачке и Данске. Победу су однели Немци, други су били војници из Данске, Пољаци трећи, док су Американци и Словенци поделили последња два места.

Ово је било прво овакво такмичење које су САД организовале на тлу Европе још од 1991. и распада Совјетског Савеза. Сврха такмичења је унапређивање вештина ратовања, али такође и одговор на “разметљиве акције Русије”, пише “Раша тудеј”.

Тенковски водови учествују како у одбрамбеним, тако и у офанзивним операцијама, укључујући полигон са 13 препрека, вежбу гађања и навигацијски тренинг. Највећи број бодова у једној вежби био је 1.000.

У једној од вежби, водови су морали да разазнају које од 25 возила представља претњу, а које не, као и симулацију реаговања у случају напада хемијским оружјем.

Ово такмичење је пандан “Тенковском бијатлону” које организује Русија, а на којем учествује 17 земаља, између осталог и Србија, Кина, Индија, Пакистан, Венецуела, Кувајт и Монголија.

Извор: Блиц/РТ

loading...