Русија

ЈЕЛЕНА ГУСКОВА НАПАЛА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Николић лаже, Русија не подржава сарадњу са НАТО!

Руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за изучавање Словена РАН Јелена Гускова је рекла да када Русија гради своју политику према Балкану, према Србији и Црној Гори, треба да зна да политика која се у Београду води – политика врхушке Србије: „То је политика руководства земље, политичке елите која је око председника и премијера, а становништво је њоме веома разочарано“

По њеним речима, Србија не води самосталну спољну и унутрашњу политику, али је успела да сачува условну независност не уводећи санкције Русији. У свему осталом, додала је она, у потпуности испуњава све захтеве Запада.

Политика руководства Београда није без алтернатива и Русија мора да буде активнија када је реч о будућем курсу Србије, сматра руска експерткиња за Балкан Јелена Гускова.

Гостујући у емисији руске државне телевизије Центар Гускова је рекла да је председник Србије Томислав Николић дошао у Москву да би примио орден, а онда и да се сретне с председником Владимиром Путином и патријархом Кирилом, „и да када дође у Србију исприча свом народу да Москва подржава оријентацију Србије на НАТО, односно потписивање споразума са НАТО“, рекла је Гускова.

„У ствари, Русија није изражавала неку отворену подршку тим процесима (потписивање споразума са НАТО) у Србији. Обрнуто. Русија је забринута због онога што се дешава у Србији, о томе су говорили представници Министарства спољних послова. Имамо савршено јасну позицију коју Николић добро зна“, навела је она.

Гускова је рекла да када Русија „гради своју политику према Балкану, према Србији и Црној Гори, треба да зна да политика коју воде је политика врхушке Србије“.

„То је политика руководства земље, политичке елите која је око председника и премијера“, додавши да је становништво „веома разочарано“ њом.

Она је рекла да је после ратификације споразума са НАТО „народ први пут изашао на улицу и показао свој протест“.

По њеним речима, „Србија не води самосталну спољну и унутрашњу политику“, али је успела да сачува условну независност не уводећи санкције Русији. У свему осталом, додала је она, у потпуности испуњава све захтеве Запада.

На констатацију новинара да нема шансе да на власт дођу нове политичке снаге које би биле више окренуте Русији, она је рекла да то не мора да значи и да „шансе увек има“.

Навела је да су грађани у Србији „врло разочарани политиком коју води садашње руководство“, да је Николић уверен да ће на власт на изборима крајем априла доћи „нови-стари људи“ и да ће моћи да продуже своју политику, оценивши да „не мора да значи да ће бити тако“.

„Ми не можемо данас да говоримо да је то политика без алтернативе. Наравно да има алтернативу и Русија мора да буде активнија у томе“, оценила је Гускова, која је блиска владајућим круговима.

Она је казала да је Министарство спољних послова Русије после потписивања споразума са НАТО у фебруару изразило позицију Москве и да је управо та позиција „утицала на то да људи са таквом увереношћу изађу на улице“ у Србији.

„Зато је и овде наша јасна позиција веома важна у опредељивању будућег курса Србије“, додала је Гускова.

 Извор:интермагазин
Loading...
loading...

2 Comments

Click here to post a comment

 • Nije moje da branim nevernog Tomu vec kad ce i ta Rusija da prestane da se igra igrice koke i jajeta. Lakse je Rusiji da istakne podrsku i pomoc nego sto je nevernom Tomi da istakne glavu na panj u nadi da ce mu Rusija pomoci da je s’panja smakne. Rusi bi i da se [vec znate sta] a da im [u budzet i trosak] ne udje. Amerika se do ludila istrosi podupirajuci svoje pultrone, sve dok su im korisni. Kojoj je to politickoj partiji u Srbiji, Rusija i blizu financijski pomogla? DA, MI MORAMO SA RUSIJI, PA CAK I NE ZBOG TOGA STO NAM PRETERANO VALA, VEC ZBOG TOGA STO OVAJ ZLOCINACKI ZAPAD BAS PRETERANO NE VALJA, JER SVE I JEDAN PUT NAM JE ZABIO NOS U LEDJA. I ako to Rusi nikad nisu, ipak, ne moze Srpstvo izdrzati u ulozi topovskog mesa. Inace, i Moskva se u Krajini branila. Kad ce i to da shvate?

 • Кога Русија да подржи у Србији од свих ових бандита и паразита?
  Како би то изгледало када би Русија јавно подржала неку опцију (као што то ради САД) у Србији која је против власти и опозиције заједно?
  Ко би највише од тога профитирао и злоупотребио од политичара који нас јашу већ деценијама? Само би добили изговор да још жешће притисну народ према ЕУ.

  Први ја не бих сарађивао ни са једном партијом нити организацијом које владају или су владале Србијом (јер су нас довели довде), јер ми не уливају никакву сигурност по кључним питањима која би била важна за било какву озбиљнију сарадњу.

  Када се буде формирала здрава снага, неоптерећена и неупрљана демократијом и капитализмом а прожета оним добрим наслеђем од предака који смо потиснули и погазили, онда ћемо имати неких изгледа да променимо ствари и да тражимо савезнике који ће пристати да нам помогну.

  Значи, ми смо криви за пропадање које никад да се заустави, али га само и једино ми и можемо зауставити – не ни Путин нити Обама.

Loading...