loading...
Србија

КУСТУРИЦА И ПУТИНОВИ НОЋНИ ВУКОВИ ПОРУЧИЛИ СА ОСТРОГА: Православље!

Емир Кустурица на Острогу (фото:фб страница манастир Острог)

– Пошто смо ми баштиници хришћанске културе, а не само религије, добро је да се обнавља једна врста искуства која се зове филм и која је у прошлом вијеку једва дахтала под теретом технологије, а сад практично нестаје – рекао је Емир Кустурица на Острогу.

Традиционално, под острошким стенама, празник Св. Василија Острошког, прославило је на хиљаде верника из Црне Горе, земаља региона, али и шире. Плато испред манастира био је преплављен шаторима, врећама и ћебадима оних који су ноћ прије дошли да присуствују поноћном празничном бденију, где је у цркви Ваведења молебан и акатист служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Амфилохије је служио и централну архијерејску литургију, на платоу испред Горњег манастира, уз саслужење митрополита Тернопољског и Кремењецког Сергија, из Западне Украјине, и епископа будимљанско–никшићког Јоаникија. Након тога верници су приступили светој чаши причешћа.

У беседи Јоаникије је казао да се светост наслеђује, али не по крви, већ по духу и да је за то најбољи свједок Свети Василије Острошки који је живио у времену великих искушења.

Митрополит Сергије је истакао да народ који живи с вером и који се радује вери одолева свим искушењима, а да је управо вера та која народ уједињује.

Њега, Јоаникија и Валујева, некадашњег боксерског шампиона, а сада посланика Путинове партије у Думи, Амфилохије је даривао иконама Св. Василија, а Емира Кустурицу, коме је црквено крштено име Немања, орденом Св. Стефана Лазаревића. Амфилохије је подсетио да је отворен први православни филмски фестивал у склопу кога се филмови приказују у Подгорици, Никшићу и Беранама.

– Посебно нас радује да на том фестивалу учествују, између осталих, наши знаменити режисери Никита Михалков, коме ће у Подгорици бити уручено одликовање, и Немања Кустурица који је не само носилац оне велике истине да умјетност и љепота спасавају свијет, него да умјетност само када је спојена са добром, врлином, са стидом, као што је говорио чувени Тарковски, таква умјетност спасава свијет, освећује, просвећује, украшава љепотом душе и тијело све оне који се хране том и таквом умјетношћу – казао је Амфилохије.

Захваљујући се на ордену Кустурица је изразио поштовање према цркви и свецима посебно у “тренутку када су православље и хришћанска култура на удару и преживљавају тешке тренутке”.

– Пошто смо ми баштиници хришћанске културе, а не само религије, добро је да се обнавља једна врста искуства која се зове филм и која је у прошлом вијеку једва дахтала под теретом технологије, а сад практично нестаје. Мислим да су управо фестивали мјесто гдје ће филмови да оживе – казао је Кустурица.

Он је дошао у пратњи “Ноћних вукова”, најмасовнијег светског мотоциклистичког клуба.

– Дошло је нас десетак, један из Русије и двојица из Републике Српске, да се поклонимо моштима свеца и да будемо пратња нашем брату и госту, Немањи Костурици. Када год имамо времена најдража вожња нам је до Острога, и то урадимо бар једном недељно – казао је Жељко Вукчевић, председник одјељења “Ноћни вукови” из Црне Горе.

Под Острог је донесен и часни крст, освећен на Голготи о Васкрсу ове године, који до Видовдана, када ће бити постављен на место будућег храма Св. Кнеза Лазара у Кингисепу, Петроградска област, обилази православне светиње.

Извор: Telegraf.rs

loading...