loading...
Русија

ЛАВРОВ: Санкције неће приморати Русију да одустане од националних интереса

Покушај вршења притиска на Русију путем једностраних санкција неће приморати Москву да одустане од националних интереса, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Јасно је да нас покушај да се изврши притисак на Русију увођењем једностраних санкција неће приморати да одустанемо од нашег основног правца“, изјавио је он у интервјуу за мађарске новине „Мађар немзет“.

Ембарго на прехрамбене производе који је уведен као одговор на акције Запада представљао је уравнотежен корак и узео у обзир права и обавезе Русије према међународним споразумима, рекао је Лавров.

Руски министар је још једном истакао да Русија није разматрала и не намерава да разматра критеријуме укидања санкција. „Ово питање треба поставити онима који су били иницијатори размотавања спирале санкција“, рекао је дипломата.

 

Лавров је додао да Москва верује у могућност превазилажења негативности у односима са ЕУ. Он сматра да две страна „везује сувише много ствари у географском, економском, историјском и једноставно људском плану“.
Ефекат рестриктивних мера Европске уније истиче 31. јула. Питање њиховог продужења ће се разматрати на самиту 28-29. јуна.
Раније је саопштено да низ европских држава позива на укидање санкција, а њима се придружују и неки европски политичари. Тако су се представници владајућих немачких странака Хришћанско-демократска унија и Хришћанско-социјална унија већ обратили са одговарајућим захтевом канцеларки Ангели Меркел.
Резолуцију о неопходности укидања санкција су 18. маја усвојили одборници Савета италијанске регије Венето.

Извор: rs.sputniknews.com

loading...