Србија

МЕДВЕДЕВ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ: Доноси посао вредан милијарде евра!

Медведев (фото:Јутјуб)

Руски премијер Дмитриј Медведев долази у Београд последње недеље септембра или прве недеље октобра и доноси нам уговор вредан милијарде евра!

Главна тема Медведева и српских званичника биће, наиме, изградња међународног центра за сервис руских хеликоптера у Србији. Тај центар ће опслуживати 2.500 летелица Ми-17 које лете у свету, али и још више стотина цивилних хеликоптера руске производње, што представља позамашно тржиште и веома уносан посао и за Русију и за Србију.

Путинов лични избор

Руси су спремни да у изградњу опремања центра одмах уложе више од 20 милиона евра. План је да центар у Србији, осим поправки, ради модернизацију и модификацију хеликоптера, као и снабдевање резервним деловима, чиме би Србија без сумње постала незаобилазна и веома значајна ваздухопловна сила у региону.

Према речима саговорника, руски председник Владимир Путин лично је наложио Медведеву да дође у Србију и договори сарадњу.

– Путин жели да покаже колико цени, пре свега, отпор Србије притисцима Европске Уније да Москви уведе санкције… Треба нагласити да у причи о изградњи хеликоптерског центра у Србији није само реч о новцу, већ и о озбиљној војној сарадњи са најмоћнијом армијом света. То ће битно променити геостратешки положај Србије. Пазите, кад центар заживи, више од пола европских армија, па и оне које су чланице НАТО сервисираће своје летелице управо код нас – преноси саговорник.

Неће бити уцене

Да све ово није само пука прича показало се и током јануарске посете заменика руског премијера Дмитрија Рогозина Србији, када је он објаснио зашто Москва жели да се у нашој земљи сервисирају руски хеликоптери.

– Понуда за изградњу хеликоптерског сервисног центра не тиче се само војних питања, јер ће се тамо радити разни хеликоптери, па и они цивилни. Обраћају нам се земље НАТО за дозволу за ремонт хеликоптера наше производње које имају у наоружању. Чак и САД имају наше хеликоптере – истакао је Рогозин том приликом.

Војни аналитичар Мирослав Лазански оцењује да је градња сервисног центра за руске хеликоптере изузетно важна ствар која Србији може донете вишеструку корист.

– Ово је велико признање за политику коју је водила Влада и показује наставак пријатељских односа Русије и Србије. Посета може донети и широк спектар користи, пре свега економске, али и војно-безбедносне – подвлачо Лазански.

Професор ФПН-а Слободан Самарџић каже да руски премијер никад не долази без јаког разлога.

– Русија нам је стратешки јако важна. Медвед не долази да би шеткао по Београду већ да уговори важне послове. Надам се да ћемо прихватити све што нам буду понудили. Руси не уцењују, увек дају више него што узимају – наглашава Самарџић.

И генерал Момир Стојановић, доскорашњи шеф Одбора за безбедност, сматра да је ово велика част.

– Добро је да Медведев не долази сад јер је потребно време за формирање нове владе. Теме приликом посете Медведева свакако ће бити и перспектива руског хуманитарног центра у Нишу који може да прошири делокруг рада – закључује Стојановић.

Извор: Информер

loading...
Loading...