Русија Србија

Медведев долази у Србију у септембру и доноси посао вредан милијарде евра!

loading...

Руски премијер Дмитриј Медведев долази у Београд последње недеље септембра или прве седмице октобра… Том приликом биће договорени сви детаљи изградње међународног центра за ремонт руских хеликоптера у Србији

Руски премијер Дмитриј Медведев долази у Београд последње недеље септембра или прве недеље октобра и доноси нам уговор вредан милијарде евра, сазнаје Информер!
Главна тема разговора Медведева и српских званичника биће, наиме, изградња међународног центра за сервис руских хеликоптера у Србији. Тај центар ће опслуживати 2.500 летелица Ми-17 које лете у свету, али и још више стотина цивилних хеликоптера руске производње, што представља позамашно тржиште и веома уносан посао и за Русију и за Србију.

Руси су, како сазнајемо, спремни да у изградњу и опремање центра одмах уложе више од 20 милиона евра. План је да центар у Србији, осим поправки, ради модернизацију и модификацију хеликоптера, као и снабдевање резервним деловима, чиме би Србија без сумње постала незаобилазна и веома значајна ваздухопловна сила у региону.
Путинов лични избор
Према речима наших саговорника, руски председник Владимир Владимирович Путин лично је наложио Медведеву да дође Србију и договори сарадњу:
– Путин жели да покаже колико цени, пре свега, отпор Србије притисцима Европске уније да Москви уведе санкције… Треба нагласити да у причи о изградњи хеликоптерског центра у Србији није реч само о новцу, већ и о озбиљној војној сарадњи са најмоћнијом армијом света. То ће битно променити геостратешки положај Србије. Пазите, кад центар заживи, више од пола европских армија, па и оне које су чланице НАТО, сервисираће своје летелице управо код нас – преноси наш саговорник.
Да све ово није само пука прича, показало се и током јануарске посете заменика руског премијера Дмитрија Рогозина Србији када је он објаснио зашто Москва жели да се у нашој земљи сервисирају руски хеликоптери.

– Понуда за изградњу хеликоптерског сервисног центра не тиче се само војних питања, јер ће се тамо радити разни хеликоптери, па и они цивилни. Обраћају нам се земље НАТО за дозволу за ремонт хеликоптера наше производње које имају у наоружању. Чак и САД имају наше хеликоптере… – истакао је Рогозин том приликом.

Војни аналитичар Мирослав Лазански оцењује да је градња сервисног центра за руске хеликоптере изузетно важна ствар која Србији може донети вишеструку корист.
– Ово је велико признање за политику коју је водила Влада и показује наставак пријатељских односа Русије и Србије. Посета може донети и широк спектар користи, пре свега економске, али и војно-безбедносне – подвлачи Лазански.
Неће бити уцене
Професор ФПН Слободан Самарџић каже да руски премијер никад не долази без јаког разлога.
– Русија нам је стратешки јако важна. Медведев не долази да би шеткао по Београду, већ да уговори велике послове. Надам се да ћемо прихватити све што буду понудили. Руси не уцењују, увек дају више него што узимају – наглашава Самарџић.

И генерал Момир Стојановић, доскорашњи шеф Одбора за безбедност, сматра да је ово велика част.
– Добро је да Медведев не долази сад јер је потребно време за формирање нове владе. Теме приликом посете Медведева свакако ће бити и перспектива руског хуманитарног центра у Нишу, који може да прошири делокруг рада… – закључује Стојановић.

 

Извор: informer.rs

Loading...
loading...
loading...