Србија

НАЈМЛАЂИ ХЕРОЈ КОШАРА: Албанци се плаше карауле јер тамо чују српског војника!

– У тој првој линији одбране, у рејону карауле Кошаре, бранила се цела Србија – рекао је Војислав Вукашиновић

Војислав Вукашиновић имао је 19 година када је у марту 1998. године отишао на редовно одслужење војног рока Војске Југославије у Косовску Митровицу и тако постао део последње генерације војника која је положила заклетву директно на Косову и Метохији!

У априлу 1999. године, на почетку НАТО бомбардовања, он и остали из чувене 125. моторизоване бригаде на продужетку војног рока, били су одговорни за одбрану карауле Кошаре, на самој граници југословенско-албанске границе.

– У тој првој линији одбране, у рејону карауле Кошаре, бранила се цела Србија. Не само територија Косова и Метохије, него цела Србија. Ми смо мислили да бранимо наше породице, мајке, сестре, родбину, комшије, пријатеље – рекао је овај херој, један од оних који су успели да спрече даљи продор знатно бројнијих копнених снага албанске војске и терориста ОВК на територију Метохије.

Војислав је у борби која је трајала до 10. јуна, погођен у главу. Многи од његових сабораца, 108 њих, погинули су.

Љубинко Ђурковић, пуковник Војске Југославије у пензији и командант одбране Кошара рекао је да је међу њима било и добровољаца.

– Најмлађи војник је са 19. година тражио да буде регрутован и на жалост, дао је свој живот на Кошарама – рекао је Ђурковић, коме је жеља да студенти сазнају за “геноцид” који је над њима почињен.

О томе да ли би Војислав поново отишао на Кошаре, шта каже о својим саборцима и шта мисли, да ли Албанци сада радо одлазе на караулу, више у видео прилогу.

Извор: Телеграф.рс

loading...
Loading...