loading...
Србија

Напредњаци отпуштају поштене професоре да би на њихова места запошљавали супруге

Љубица Лазаревић (фото:Фејсбук)

Госпођа Љубица Лазаревић је добила отказ да би супруга једног од водећих људи у СНС у Крушевцу дошла на њено место.
Професорка Лазаревић се бори за правду,и њено отворено писмо премијеру Александру Вучићу преносимо у целости!

Поштовани господине Вучићу,

Шаљем Вам ово писмо у нади да ћете ми помоћи да се вратим на радно место  које ми је одузето  због особе  која  из личних интереса потцењују знање и стручност других људи.

Обраћам Вам се, пре свега, као премијеру, али и као човеку. Овим путем желим да изразим разочарање јер сам лично осетила сву горчину неправде која је спроведена по важећим законима и правилницима у школству.

Зовем се Љубица Лазаревић, професор сам српског језика и књижевности, живим у Трстенику.

Радни однос са Гимназијом „Вук Караџић“  Трстеник  (55% норме) сам засновала  12.10.2015. године, када је колегиница Зорица Цилић отишла у пензију. Мој радни однос у поменутој школи је прекинут  08.04.2016. године.

Решење о престанку мог радног односа је  донето у  корист  Јелене Ранђеловић запослене у ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Крушевца. У решењу о престанку мог радног односа као образложење је наведено да се преузима запослена Јелена Ранђеловић из ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Крушевца са непуном нормом, иако је иста имала пуну норму, односно није се налазила ни на једној јединој листи.

Прекид мог радног односа налази се  у личном интересу,  руководиоца  Школске управе у Крушевцу, Зорана Асковића, који је  на све могуће начине  покушавао да нађе место за своју супругу  Љиљану Вукићевић Асковић, којој је 24.03.2016. истекло породиљско боловање, а која је засновала радни однос када је мој радни однос прекинут.

Госпођа Асковић је пре породиљског боловања радила у Техничкој школи у Крушевцу, као замена замене. С обзиром на то да је имала уговор на одређено време, након породиљског боловања би јој престао радни однос. Међутим, начелник се досетио ове „комбинаторике“.

Премештањем  Јелене Ранђеловић из  ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Крушевца, која тренутно ради у Гимназији „Вук Караџић“ у Трстенику и у ОШ „Доситеј Обрадовић“, Зоран Асковић је створио   радно место за своју супругу у ОШ „Доситеј Обрадовић“ (55% норме).

Републичка просветна инспекција није могла да ме заштити. Наиме, речено ми је да сви знају ко је Зоран Асковић и каквим се интригама служи, али да му нико ништа не може.

Напомињем да није испоштована воља директора Гимназије „Вук Караџић“, који је хтео мене да задржи јер сам својим резултатима уздигла ниво школе, као и то да се  све ово десило баш у овом периоду јер је госпођи Асковић истекло породиљско боловање. Да је било неких нерегуларности приликом заснивања мог радног односа, то би  се решило у октобру када сам  и примљена, односно ја уопште и не бих била примљена

Зоран Асковић је један од чланова Ваше странке, један од водећих у Крушевцу.

Обратила сам се и СНС у Трстенику, међутим, они ме нису удостојили свог времена. Из тога само могу да закључим да подржавају поступке Зорана Асковића.

Да ли је догађај који се мени десио синоним за Вашу чисту, најчистију борбу коју је Ваша странка пропагирала у предизборној кампањи? Људи из Ваше странке газе преко квалитета других људи да би своје окрутне циљеве спровели у дело и да би матерјално обезбедили своју породицу.

Чему то учите нашу децу? Какав пример им даје особа која се налази на месту руководиоца Школске управе? Да ли је непотизам оно о чему деца треба да уче у школама? Не, своје ученике нисам тако васпитавала. Учила сам их да се боре на основу свог знања и способности, а не да газе преко других да би своје окрутне циљеве спровели у дело. Кажите ми, шта да одговорим и како да објасним својим ученицима и њиховим родитељима када ме питају зашто  сам остала без посла а знају да сам један од најбољих професора?

Хоће ли ова земља да подстиче младе да се доказују знањем или ће да одобрава људима попут Асковића  да злоупотребом положаја и претњама запошњавају новопечене жене и љубавнице? Какву будућност нашој деци нуди Србија?

О мом раду и мојој стручности говоре моји резултати које сам постигла у Гимназији за шест месеци рада. Таквим резултатима не могу да се похвале ни  професори са далеко дужим стажом. Какав сам човек, може се  проверити у сваком тренутку.

За мене, као човека и као професора, је поражавајућа чињеница да нам морално укаљана особа води школство. Особа која је некултурна, бахата и која прети онима који нису сагласни са његовим одлукама. Особа којој није битан напредак вредне деце којој се трећи пут у току једне школске године мења предметни професор.

Питам се,  да ли је Зоран Асковић адекватно образован за радно место које врши,  место на које је дошао захваљујући куму? Такође, знам ко још стоји иза њега и ко га подржава.

Спремна сам ушла у ову борбу, знам све о Зорану Асковићу, али овом приликом нећу изнети све оно што знам о њему.

Ја се не бојим ни Зорана Асковић ни његових претњи. Све време сам учила децу и увек ћу их учите да се боре на поштен и правичан начин, на основу знања и способности. Када бих одустала од ове борбе, одустала бих од свега онога у шта сам у животу веровала. Такође,не бих остала доследна ни својим речима ни свом  учењу. Ретки су они који данас цене дату реч! Ја, с поносом, могу да кажем да ценим реч!

У овој борби за правду подржавају ме моји ученици и њихови родитељи који су писали петицију, као и колектив Гимназије „Вук Караџић“.

За све тврдње имам доказе и сведоке!

У Вама сам спознала наду да ће се у овој зељми нешто променити и да нећу делити судбину оца и мајке који су после тридесет година радног стажа остали без посла.

 

С поштовањем,

Љубица Лазаревић

 

 

Надамо се да ће победити правда и да ће се професорка Љубица Лазаревић вратити свом племенитом послу.

Извор: Србија јавља