loading...
Русија Свет

НАТО забринут: Руске војне могућности расту

Командант НАТО-а у Европи Филип Бридлав изјавио је да се руска војска развија, обучава и адаптира у складу са савременим потребама.

У интервјуу за Волстрит џурнал представник Алијансе генерал Филип Бридлав сматра да, ако је грузијска војска 2008. године „успела да доведе руску војску у тежак положај, догађаји из 2014. године на Криму су показали да су Оружане снаге Русије имале велике промене.

– Мислим да би реч ’изненађење‘ била сувише јака, али је очигледно да је Русија радикално побољшала своју војску – сматра командант.

– Не треба да представљамо то као раст од три метра, ако будемо прецењивали, изгубићемо поверење у себе. Међутим, два метра тачно има – наставио је војни званичник.

Бридлав је такође додао да „Руси не прихватају правила која су прописана (након Хладног рата)“ и желе да се са њима разговара као са једнакима.

Волстрит џурнал сматра да је управо Бридлав један од главних конструктора америчког одговора на акције Русије, које наводно прете Европи. Он је аутор, између осталог, механизма јачања источноевропског обода НАТО-а, укључујући повећање броја војника и технике у земљама Балтика и источне Европе.

Овог месеца ће Бридлава на месту главног команданта уједињених снага НАТО-а у Европи заменити генерал Кертис Скапароти.

Извор:интермагазин