Свет

НОАМ ЧОМСКИ: Америка губи на свим фронтовима! Свету је доста америчке тираније!

Сједињене Државе се суочавају са изазовима на све стране и губе своје доминантне позиције на међународној арени – оценио је Ноам Чомски у есеју објављеном на сајту ТомДиспатцх.цом.

Loading...

Светски познати амерички лингвиста, филозоф и историчар указао је да САД имају неколико разлога да буду забринуте поводом питања „ко влада светом“.

Притом је прво подсетио да је војна моћ од завршетка хладног рата играла кључну улогу у међународној политици Вашингтона. Па прецизирао да се то најбоље видело у Источној Азији – где се Ратна морнарица САД односи према Јужном Кинеском мору као према „унутрашњем језеру“, затим у Европи – где дејствује НАТО, и на Блиском Истоку.

У сваком од та три региона – наглашава Чомски –америчком „поретку безбедности“ упућен је изазов.

Чомски у том контексту подвлачи: фундаментално питање међународне политике је – да ли ће Вашингтон смоћи снаге и бити спреман да призна право других држава на сопствене зоне утицаја.

Он процењује да је могућ конфликт између Русије и НАТО поводом источне Европе и наводи да тај конфликт има предисторију.

После распада СССР, Запад се одлучио за ширење НАТО. Заправо, између два концепта из 90-их – ширења Европске уније (НАТО) и формирања Европе од Лисабона до Владивостока – изабрао је први (ширење ЕУ-НАТО). Јер, у концепту „Велике Европе“ је видео „велику Русију“, а њој је било намењено даље слабљење и деструкција.

Чомски посебно наглашава да је Владимир Путин намеру алијансе да усиса и Грузију и Украјину с разлогом доживео као претњу својој држави:

„То је исто као да су Мексико и Канада разматрали могућност да се прикључе Варшавком пакту. Треба ли наглашавати да би ЦИА такав покушај пресекла масимално сурово?!“

Чомски закључује да САД морају схватити „Путинову логику“. То је неопходно јер су се ради „буквално о преживљавању света“.

Извор:Интермагазин
Loading...
loading...
loading...