Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА: Ако хоћемо у ЕУ морамо да се одрекнемо ових делова Србије…

Хрвати су већ сигурни, али се са њима не завршава списак земаља које би директно могле да блокирају прикључење Србије Европској унији. Судећи по недавном иступу бугарског шефа дипломатије Данијела Митова и ова земља има „одређена питања“ која треба да се разјасне пре отварања Поглавља 23.

За некадашњег министра спољних послова Србије Живадина Јовановића списак није закључен јер сем земаља из окружења своје захтеве би ускоро могле да испоставе и друге чланице ЕУ.

– Сви суседи из ЕУ покушаће да од Србије изнуде концесије у замену за подршку чланству. Из новије и старије историје добро знамо ко шта жели. Зато је на Београду да напокон дефинише црвену линију испод које неће жртвовати виталне интересе – наглашава Јовановић.

Пре непуне три године, бугарска екстремно десничарска странка Атак затражила је кроз Резолуцију да се напокон реши питање „Западне покрајине“. Реч је о деловима Србије и Македоније који су после Првог светског рата Нејским мировним уговором из 1919. одузети Бугарској.

Истовремено, Румунија је 2012. године умало блокирала кандидатуру Србије позивајући се на наводно лош положај њихове националне мањине. Нема дилеме да ће ти захтеви бити обновљени јер од око 40.000 Влаха, тек њих 4.500 се на попису 2002. године изјаснило да су Румуни. Тадашњи председник Румуније Трајан Басеску је затражио да власти у Србији омогуће школовање и новине на румунском, да добију своју православну цркву, али и да прате програм румунске телевизије.

Ништа боља ситуација није ни са захтевима Мађарске, мада је њихов шеф дипломатије Петер Сјарто отворено подржао СНС у изборној кампањи.

– Реч није само о територијалним претензијама на Војводину, већ и о директном сукобу са антифашистичком традицијом Србије – каже Јовановић додаје да ће вероватно своје захтеве поставити и Немачка и Аустрија.

– Потребно је решити одштету фолксдојчерима, али много већи проблем је жеља Немачке да има пуну контролу над Подунављем. Слични су и интереси Аустрије. Свака ће земља покушати да оствари интересе подгревајући сепаратистичке тежње у Србији. Отуда ће нови Устав Србије бити кључ за све те захтеве, али и будућност земље. Пред Србијом је могућност да бира да ли ће са уставним променама доћи до „распакивања“ у савез аутономних покрајина или ће се одупрети притисцима по цену да не уђе у ЕУ – закључује Живадин Јовановић.

Шарена лажа

– Замајавање јавности је да ће уставне промене смањити државну управу или број посланика у Скупштини. То је шарена лажа иза које се крију кључни проблеми од којих је највећи питање да ли ће Србија избацити из Устава територију КиМ и припремити терен да га и формално призна. Нисам против уласка Србије у ЕУ, већ сам против трговине суверенитетом и интегритетом као трајним вредностима, зарад чланства у Унији чија будућност није извесна – објашњава Јовановић.

 

Извор:Вестионлине.цом

Loading...
loading...

9 Comments

Click here to post a comment

 • Мислим да је госп. Живадин Јовановић веома добро упућен у политичка збивања у свету , да је веома добар дипломата и да треба сваки политичар у врху власти, ко је родољуб и мисли на будућност земље и народа, да уважава његове ставове. Некада сам познавао Ацу и Тому , они су били у партији а ја само симпатизер због њихових патриотских ставова. Ишао сам са њима на промоције ,кампање, заједно смо палили бадњак, више пута руковали. Данас ја не познајем Премијера ни Предсеника државе , виђам их на Т.В. Некако смо се удљили, нешто се ту променило. Желим им срећу али их молим да ЧУВАЈУ СРБИЈУ и народ.

 • Старо Грчки писац “ЕЗОПА” који је још 600 година пре Христа казао:
  “Луд је онај народ који се жели одрећи оног што има, надајући се да ће добити оно што нема”.
  позз. ДРАГАНешковић

 • narode probudi se nece nas biti,a ako nas bude i bilo , bice kao da nas nema …!?

 • Rusija i kakva EU samo nas ucenuju kao i ova vlada mlati praznu slamu izgovor vlade Kosovo i EU to im valjda izdgovor da nas zaludjuju i skrenu pogled na ovu bedu.Samo neznam dokle ce to da im pali jer narod zeli da zivi kao sav normalan svet.

 • Okrenimo se Rusiji inače nas neće biti, verujte mi. Vučić igra kako oni sviraju. Dokle ucene??? Zar su se naši stari borili da bi mi poklonili naše svetinje? Ni pedalj zemlje Srbije ne dajmo im braćo i sestre. Peti oktobar će se ponoviti ako Bog da da se dozovemo pameti. Čvrsto verujem pobedice pravda. Kosovo je Srbija. Proklet da je onaj ko ga prizna i potpiše kao tuđe.

 • Sta budali padne na pamet je zadivljujuce,a gde je bio do sada,pisao pesme ili sta.

 • OKRENITE SE PREMA ISTOKU ILI VAS NEĆE BITI DOK JE JOŠ VRIJEME DOK NE BUDE KASNO

Loading...