loading...
Русија

ПОМЕРА СЕ ЦЕНТАР СВЕТА: Путин најавио шире партнерство целог Истока!

Путин на отварању самита Русија-АСЕАН у Сочију (Фото: kremlin.ru)

Сарадња Русија-АСЕАН ће омогућити ефикасније коришћење потенцијала за проширење сарадње у економској, културној и хуманитарној сфери, као и на регионалном и међународном плану, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пријему у част лидера АСЕАН.

“Од самог почетка наша сарадња је грађена на принципу узајамног интереса и поштовања. Спаја нас заједнички прилаз за решавање многих проблема. Први пут се у Русији организују сусрети у оваквом формату, и ми у томе видимо потврду интереса, растућег интереса држава-чланица Асоцијације”, изјавио је Путин.

“Припремљена је Сочинска декларација у којој је фиксиран заједнички задатак да се партнерство између Русије и АСЕАН-a подигне на нови стратешки ниво“, додао је Путин.

Председник Русије је додао да ће то омогућити да се ефикасно искористи постојећи потенцијал за раст сарадње у економској, културној и хуманитарној сфери, али и на регионалном и међународном плану.

Важно је да се и Русија и државе-чланице АСЕАН-a залажу за јачање веза у сфери великих економских пројеката. Путин је додао да ће се на састанцима разматрати перспективе партнерства АСЕАН-а са Евроазијским савезом (Русија. Белорусија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан) и Шангајском организацијом за сарадњу (Кина, Русија, Казахстан, Таџикистан, Киргизија, Узбекистан, Индија, Пакистан).

“Спремни смо за конструктивну сарадњу за рад у интересима наших држава. Сигуран сам да ћемо постићи успех”, додао је Путин.

Свечани пријем који је приредио председник Русије Владимир Путин у част лидера делегација земаља-учесница самита Русија-АСЕАН почео је у Сочију, где се ових дана одржава јубиларни самит билатералног партнерства Русије и Асоцијације држава Југоисточне Азије.

Пријему су присуствовали председници Мјанмара Тин Ћо и Индонезије Џоко Видодо, султан Брунеја Хаџи Хасанал Болкијах, премијери Тајланда Прајут Чан Оча, Сингапура Ли Сан Лун, Малезије Наџиб Тун Разак, Лаоса Тонглун Сисулит, Камбоџе Хун Сен и генерални секретар АСЕАН Ле Лионг Мин.

АСЕАН је основан 1967. године са циљем заштите политичких и економских интереса пет основних „некомунистичких“ земаља Југоисточне Азије (Тајланд, Индонезија, Малезија, Сингапур и Филипини). Сада су чланице ове организације и Вијетнам, Лаос, Камбоџа, Брунеј и Мјанмар.

Сарадња ове организације са Русијом развија се од 1996. године.

Извор: rs.sputniknews.com