loading...
Издвајамо Русија

ПУТИН: Чување руског језика и књижевности је питање националне безбедности

Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

Чување руског језика, књижевности и наше културе је питање националне безбедности и одржавања сопственог идентитета у глобалном свету, – истакао је Владиир Путин у свом говору на седници друштва руске словесности у Москви 26. маја. Ових дана седница Друштва је посвећена проблемима наставе руског језика и књижевности, пре свега у оквиру средње школе. Дана 26. маја пленарном седницом је председавао Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил.

– Русија је више пута доживела корените промене традиционалних културних обичаја и увек је проналазила снагу за враћање својим духовним и историјским вредностима, а руска класична књижевност и књижевни руски језик су увек били и остају основе ових вредности, – истакао је председник.

– Веза са историјом и културом сопственог народа и учествовање у судбини отаџбине је оно што повезује људе и нацију. И морамо да учинимо све како би познавање класичне и савремене књижевности и правилан говор постали саставни део живота земље, у суштини, бонтон, како би то постало модерно, како би се о њиховом чувању и развоју бринуло све наше друштво, – истакао је Владимир Путин.

По мишљењу председника ови задаци се могу решити само путем доследног рада и добро смишљених програма у којима неће учествовати само органи власти, већ и сви грађани Русије. И у овом раду Друштво руске словесности има посебну улогу. Оно треба да постане моћно научно-просветно удружење, да остварује пројекте у сфери образовања, средстава за масовно информисање и уметности.

– Још једном бих желео да поновим: књижевно наслеђе Русије и руски језик, који је јединствен по својим изражајним средствима и разноврсности – јесте наше национално благо, којим се с правом поносимо и које смо дужни да сачувамо, – истакао је Владимир Путин.

 

 

Извор: pravoslavie.ru