Русија

Путин упозорава Србе: Немојте дозволити да вас запад подели!

Податке о планираним крвавим сукобима у Републици Српској нашим властима послали и руски обавештајци. Према тим наводима, западни моћници спремају серију насилних протеста, прво у Бањалуци и Скопљу, а на крају и у Београду!

Западни моћници, потпомогнути политичким савезницима из ЕУ и САД, припремају нови „балкански рат“, упозорила је руска обавештајна служба у поверљивом извештају који је почетком недеље достављен српским властима.

Према сазнањима руских обавештајаца, која су поклапају са поверљивим подацима наше Безбедносно информативне агенције, Запад овог пролећа спрема серију насилних протеста у нашем региону, најпре у Бањалуци, затим у Скопљу, а на крају и у Београду!

Страни фактори

Руска служба упозорила је Београд да прва велика опасност од споља режираних крвавих сукоба прети у суботу 14. маја у Бањалуци, где су за тај дан заказани митинг и контрамитинг власти и опозиције. Озбиљне безбедносне претње у РС, на које је упозорио и премијер Србије Александар Вучић, само су део опасних планова да се покрене „спирала насиља“ на Балкану. Идеја Запада, тврде руски обавештајци, јесте да покаже како су власти у Србији, РС, Македонији, али и другим земљама региона слабе, те да им је потребна „страна помоћ“!?!

Према речима наших извора који су имали увид у извештај руских обавештајаца, Руси тврде да Западу јако смета утицај Москве на Балкану.

– То је главни окидач за све зло које се спрема. ЕУ и САД желе да изазову сукобе да би потом дошли као велики спасиоци. То има и међународну димензију, јер они пошто-пото хоће да отерају Русију с Балкана… – преносе Информерови саговорници.

Министар полиције Небојша Стефановић поручио је јуче да српски МУП неће дозволити да екстремисти и криминалци из Србије оду у суботу на заказане митинге у Бањалуци.

– Важно је да и РС спречи такав сценарио од стране екстремистичких група које делују тамо. Постоје неки који не желе стабилност Србије и РС – наглашава Стефановић, додајући да је јасно да постоји умешаност ‘опасних страних фактора’ у план за дестабилизацију Балкана.

– Премијер Вучић је упозорењем на ово насиље стекао моћне непријатеље. Они који не желе стабилност Србије и РС такву поруку неће му заборавити – рекао је Стефановић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић наглашава да странци желе да се Бањалуци максимално умање овлашћења.

– Нестабилност у Српској одговара Сарајеву, САД и Великој Британији. То су спољни фактори који желе да ревидирају Дејтон. Вучићево упозорење је веома важно јер показује да нису проблем разлике власти и опозиције, већ то што се производе предуслови да РС буде нестабилна – подвлачи Станковић.

Озбиљан ризик

Аналитичар Александар Радић каже да у ономе што се сада спрема Додику уочава сценарио „обојене револуције“.

– У сенци стоји замисао из иностранства да се политички односи БиХ реше револуцијом на улици. Запад настоји да одржи БиХ по сваку цену, а Додик им је у томе највећи изазов. Ипак, питање је колико је применљив тај сценарио у РС. Обојена револуција могла је да функционише у Београду октобра 2000, кад је постојало огромно разочарање властима. У БиХ је проблем етничка подела, а не то која ће група да буде у вођству. Зато постоји веома озбиљан ризик у поигравању и наметању решења – подвлачи Радић.

Извор:Интермагазин

loading...
Loading...