loading...
Русија

„Путин жели Трампа за председника САД-а како би заједно уништили ЕУ“

Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

Највећи шаховски играч свих времена Гари Каспаров тврди како Владимир Путин, Доналд Трумп и европска десница имају заједнички циљ који представља слабљење моћи Европске уније.

У својој најновијој колумни за британски „Гардијан“ Каспаров упозорава како излазак Уједињеног Краљевства из Европске уније, Брегзит, није само пуста жеља службеног Кремља, већ и нешто што активно подржава. Руски медији који се налазе под Путиновом контролом, „Раша тудеј“ и „Спутњик“, препуни су чланака о Брегзиту, као и похвала Доналда Трампа.

– Завади па владај није ништа ново, али то не значи да није ефектно – пише Каспаров.

– Током својих 16 година на власти, Путин је одрадио добар посао у бирању најслабијих, најпонизнијих припадника крда европских вођа, које би затим користио као клин против уједињене Еуропе. Имао је Силвија Берлусконија, који се хвалио како је Путинов лични адвокат. Имао је Герхарда Шредера, и још увек га има као председника гасовода Северни ток, који спаја Русију и Немачку, а Шредер га је одобрио док је био канцелар – пише Каспаров.

– Путин увек подржава највеће сепаратисте у европској политици и нада се како ће му вратити услугу гласањем за укидање ЕУ санкција против Русије – наводи Каспаров у тексту.

– Европске анти-имигрантске странке, квази-фашисти и не-толико-квази фашисти отворено обожавају човека који је анектирао европску територију и наставља свој војни напад на Украјину, државу коју жели да казни јер је следила сан придруживања ЕУ, сан који би неки у Британији радо напустили – тврди Каспаров.

„Радити супротно од онога што жели Путин“
Каспаров упозорава како би Брегзит ојачао снаге које желе подели и мржњу и како би то било велик удар за вредности људских права и демократије.

– Немам велике симпатије према бирократији у Бриселу. Нико ко је одрастао у тоталитарној држави никад није видео неки проблем и помислио како је за решење потребна још једна гарнитура политичара и бирократа. Ипак, у овом случају, лек се показао бољим од болести. Уз све своје недостатке, ЕУ је знатно боља од ере која јој је претходила – написао је Каспаров.

Каспаров упозорава да би се сви требало да се забрину када виде ко највише жели повратак у еру пре Еуропске уније.

– Ако трагате за најбољим потезом, најбоље је погледати шта жели Путин и затим учинити супротно од тога. На пример, он очајнички жели да Трамп постане нови председник САД-а – наводи Гари Каспаров.

На самом крају колумне Каспаров цитира Винстона Черчила: „Не можемо стати. Нема одморишта на овој тачки. Дошли смо до места на нашем путовању где не може бити заустављања. Морамо наставити. Мора бити или светска анархија, или светски ред“.

Извор:vesti-online.com

loading...