loading...
Издвајамо Русија

ПУТИНОВ КЕЦ ИЗ РУКАВА:Русија због НАТО штита,активира систем “Баргузин”!(ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин намерава да нуклеарним возовима одговори НАТО на постављање америчког ракетног система у Румунији и Пољској.

Он ће у употребу поново увести систем „невидљивих“ борбених железничких композиција са атомским наоружањем, које су коришћене и у време СССР.

https://youtu.be/i1HxrgedSco

Међутим, нова верзија названа „Баргузин“ биће много модернија, носиће интерконтиненталне балистичке пројектиле.

Незгодан за Американце

Руски борбени железнички ракетни комплекс „баргузин“ (БЗхРК) изгледа као и сваки други теретни воз, али има стелт технологију, па га је немогуће детектовати и пратити. У питању су композиције које круже по железничким пругама у земљи, а дневно могу да пређу и по 1.000 километара.

Сваки воз је наоружан са по шест интерконтиненталних балистичких ракета „РС-24 јарс“, које носе нуклеарне бојеве главе и могу да буду лансиране за свега неколико тренутака. Поред тога, „Баргузин“ је опремљен и модерним електронским системима, па њиме може да се управља и даљински, путем сателита.

https://youtu.be/o_3scJcMESQ

Руска новинска агенција Регнум наводи да ће се у употреби наћи неколико дивизија борбених железничких композиција и да ће се свака од њих састојати од пет возова. Сваком дивизијом управљаће по један пук руске армије.

– Нацрт пројекта је већ урађен, а завршена је и техничка документација. Све појединости ће Владимиру Путину бити представљене 2017, а систем би требало да уђе у употребу до 2020. Предвиђено је да може да се користи без техничких измена до 2040. године – наводи извор из руске војске за Регнум.

Он додаје да ће систем „Баргузин“ представљати моћну контратежу НАТО систему балистичке ракетне одбране (БМД), који су САД већ инсталирале у Румунији, а 2018. треба да га поставе и у Пољској.

– Амерички ракетни штит у Румунији опремљен је радаром АН/СПY-1 и вертикалним лансерима за 24 стандардне ракете средњег домета „СМ-3 блок“. Сличан систем ће бити постављен и у Пољској. Руски железнички борбени комплекс „баргузин“ биће много савршенији и спреман да одговори на сваку претњу – тврде руски војни експерти.
Према њиховим речима, „баргузин“ је заправо модерна верзија „молодеца“, борбеног железничког комплекса који је ушао у употребу 1987, у време бившег СССР.

https://youtu.be/byGhs9hZW10

Тај стари систем, који су совјетски непријатељи звали „железнички фантом“, напуштен је 2007. кад је, према Споразуму о смањењу стратешког наоружања ИИ (СТАРТ ИИ) између САД и Русије, Москва уништила 10 „молодеца“, а два послала у музеј.
Како стручњаци објашњењу, модерни железнички систем „баргузин“ не нарушава нови СТАРТ, који су Москва и Вашингтон потписали 2010.

Окренуо други лист

Иначе, Русија је оштро реаговала након што су САД у четвртак ставиле у употребу свој ракетни систем у бившој совјетској бази у Девеселу у Румунији. Америка намерава да постави још неколико таквих система по источној Европи, под изговором да је то потребно за одбрану Старог континента од евентуалног напада Ирана.

Међутим, Москва тврди да је тај систем усмерен искључиво против Русије. Због тога је Владимир Путин запретио да ће неутралисати сваку претњу његовој земљи.

– То није одбрамбени систем, то је део стратешког нуклеарног потенцијала САД који је пренет у источну Европу. Људи који су донели одлуку о распоређивању тог система у својој земљи треба да знају да су до сада живели мирно, угодно и безбедно. Међутим, након што су нови елементи ракетног штита САД распоређени у Европи, Русија мора да размишља о смањењу претњи по националну безбедност – поручио је у петак Путин, и нагласио да ракетни штит САД у Европи представља кршење свих нуклеарних споразума између Москве и Вашингтона.

 

Извор:Информер