loading...
Русија Србија

РУСИ СПАШАВАЈУ КРАГУЈЕВАЦ: Евроазијска унија коначно отвара врата за Фијат!

Извоз крагујевачког фијата у Русију по повлашћеним условима могао би да буде одобрен већ у мају, објавили су данас руски медији позивајући се на изворе у руској влади.

Како пише специјализовани портал Лајфауто, позивајући се на изворе из владе, постигнут је договор Евроазијског економског савеза и Србије о извозу крагујевачког фијата, а званично одобрење увоза “фијата” у Русију по повлашћеним условима требало би да буде дато на мајском самиту Евроазијског економског форума, који ће бити одржан у Астани.

На том самиту ће, између осталог, бити разматрано и питање слободне трговине са Србијом.

Требало би да буде одобрен реципрочан увоз око 5.000 возила годишње, што значи и да би руска возила могла да се увозе без царине у Србију, наводи тај портал.

Дневни лист Блиц пише, позивајући се на изворе из руске власти, да ће бити формиране две радне групе, које ће координирати ово питање – једна из Србије и једна коју ће чинити представници Евроазијског економског савеза.

Јуриј Арманд, помоћник министра за трговину Евроазијске економске комисије (извршног органа истоименог Савеза), каже да ће о питању увоза аутомобила моћи конкретније да говори када он буде одобрен.

“У случају да буде донета одлука о почетку преговора о бесцаринском увозу аутомобила, ми ћемо у најкраћем року покушати да решимо сва питања. Тренутно не могу да кажем када би тај договор ступио на снагу, нити коју врсту робе ће споразум о слободној трговини обухватити. Србија тренутно има уговор о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и мислим да ће преговори о таквом уговору са целим Савезом бити брзо завршени”, казао је Арманд.

Кирил Јустинов, представник за штампу руског Фијат-Крајслера каже да се преговори о увозу фијатових модела воде одавно.

“Договори на политичком и административном плану се не реализују тако брзо како бизнис захтева”, рекао је он.

Фијат на руском тржишту до сада није имао превелику продају, пошто је продавао нешто мање од 6.000 возила годишње, али је нудио само два модела – фијат 500 и гранде пунто, којима би ускоро могао да се придружи и крагујевачки 500Л.

Економски аналитичар Владимир Беспалов оцењује да би оваква одлука могла знатно да поправи позицију Фијата на тржишту, те да би могло да се продаје између 1.000 и 2.000 возила овог произвођача месечно, пише портал Лајфауто.

Са друге стране, у Србију ће кренути руска возила, која имају доста нижу цену него кад су у питању западноевропски произвођачи.

Међутим, руски аналитичари сматрају да би српско тржиште могло да буде важније за произвођаче теретних возила, поготово што се поново, како наводе позивајући се на изворе из мешовите руско-бугарске комисије, разматра оживљавање Јужног тока.

Портал Лајфауто пише да Бугарска покушава да убеди Европску комисију да им одобри градњу гасовода који је за сада обустављен, а који би требало да води гас из Русије, преко Бугарске и Србије, у Европу.

“За Русију то може да буде важна алтернатива гасоводу који води преко Украјине, која се сада не може сматрати руским партнером”, рекао је Игор Јусков из Фонда националне енергетске сигурности, преноси тај портал.

Извор: Танјуг

loading...