loading...
Русија Србија

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ ИНЦКА: Не гурај БиХ у НАТО!

Представљајући овогодишњи извештај пред Саветом безбедности УН, високи редставник у БиХ Валентин Инцко је Републику Српску навео као главну кочницу у напретку БиХ. Српска, према Инцку, не прихвата да је Радован Караџић злочинац јер је један студентски дом назвала по њему. На листи спорних питања је, наравно и – референдум.

Представници Русије рекли су за Инцков извештај да је далеко од објективног, наводећи да Инцко негативним сматра све оно што није у складу са његовим ставовима, а не ставовима народа у БиХ. Руска Федерација назвала је Инцков извештај необјективним сматрајући да је тероризам главна претња БиХ, којa се гура под тепих. Поручили су Инцку и да престане да гура БиХ у НАТО и да се позабави својом улогом и подстакне лидере у БиХ на унутрашњи дијалог.

Иначе, подношење апликације за чланство у Унији, нови закони о раду, пресуде Караџићу и Шешељу, те стопирање референдума о правосуђу БиХ, Инцко је окарактерисао као позитивна дешавања у новом извештају.

Истовремено, трн у оку Инцку су биле како је навео сецесионистичке најаве из Српске, реакције на пресуду Караџићу, именовање студентског дома по првом председнику Српске, што је по њему исто, каже, као да се дом у Аустрији назове по Хајнриху Химлеру. Незамислива је Инцку била и претња из Српске о престанку сарадње са СИПА, а истакао је и неспремност БиХ да се бори против тероризма.

Милорад Додик, председник РС, рекао је да је извештај високог представника у БиХ Валентина Инцка пред Саветом безбедности УН, иако га није видео, вероватно пун спекулација и нетачних оцена о РС, „што је део традиције коју он тамо промовише“.

– И ми смо тамо доставили наш извештај и мени је драго што ће путем одређене структуре, пре свега руске, он бити доступан и другим чланицама СБ и чуће се и наше виђење свега тога – рекао је Додик, и додао да високи представник годинама не одустаје од исте праксе и спекулација и нетачних података које даје светској организацији.

ЦРКВИ ДАО 10.000 МАРАКА

ИНЦКО је током боравка у Њујорку обишао згариште православне цркве Светог Саве у Њујорку, која је на Васкрс изгорела у пожару, и донирао новац за обнову цркве. Он је, у пратњи проте Ђокана Мајсторовића, старешине цркве, обишао остатке цркве, и рекао је да га је погодила трагедија која се овде десила и подржао напоре за обнову цркве. Како смо сазнали, Инцко је уплатио 10.000 марака на рачун за обнову цркве, која је једна од најстаријих у највећем америчком граду.

Инцко је у Њујорку живео три године, где се и венчао. Ктитор је Православног факултета у Београду од 1986, а учествује и у обнови православне катедрале у Мостару.

„ЗАКУВАВА“ ПРИЛИКЕ У РС

Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, каже за „Новости“ да Инцко прави тенденциозне извештаје и припрема терен да РС буде тема међународних кругова у негативном смислу.

– Очигледно да Инцко оваквим извештајима спрема терен за насртаје на Српску из међународних кругова. Занимљиво је да у извештајима нема Федерације БиХ и да се она не спомиње у негативном смислу, већ само Српска. Инцко очигледно само тражи повод да се радикализује ситуација у Српској и БиХ. Било је и тежих ситуација у БиХ па нису били овакво тенденциозни извештаји из ОХР – каже Стевандић.

 Извор:интермагазин