loading...
Русија

РУСИЈА ДО ТОКИЈА: Путинова победа коју Запад још увек не признаје

Владимир Путин (фото:Јутјуб)

ТОКИО – Владимир Путин, руски председник, лидер је који успева да односи дипломатске победе на разним странама света, а једна од последњих која се може назвати “великом” је победа коју Запад никако не жели да призна, а која постаје све очигледнија.

vladimir-putin-s-globusom-foto-ap-1415198915-587225Реч је о Јапану, дугогодишњем америчком „сателиту“, а ствар је у томе што државни врх Јапана одбија сугестије САД-а и водећих чланица НАТО алијансе на пољу грађења односа са Русијом.

Наиме, како су писали раније јапански медији, Барак Обама је лично агитовао код јапанског премијера да откаже раније договоре о његовој посети Русији.

Разговор у којем је Обама наговарао Шинзо Абија, премијера Јапана, да откаже посету Руској Федерацији се десио 9. фебруара, нешто мало после информације да се воде разговори о званичној посети Русији од стране јапанског премијера, објавила је јапанска новинска агенција Кјодо Њуз.

Сада издање Јапан Тајмс пише да је Ангела Меркел, немачка канцеларка, наговарала Абија да се Јапан прикључи НАТО алијанси, али да је Аби то одбио.

Наиме, Меркелова је приликом њиховог сусрета у марту 2015. године предложила Абију да се покрене процес учлањења Јапана у НАТО, али је Аби одбио уз образложење да би то нарушило односе Јапана са Руском Федерацијом.

„Зашто не би Јапан постао чланица НАТО алијансе? Ја могу наговорити британског премијера Дејвида Камерона и француског председника Франсоа Оланда да подрже такву иницијативу.“ – рекла је Меркелова Абију током њихових разговора, сазнаје Јапан Тајмс.

„То би уништило сваку могућност договора са Русијом око Курилских острва.“ – кратко је рекао Аби и додао да не жели да наруши односе са Русијом.

Како су раније писали медији, незванични договор је да Аби посети Русију 6. маја ове године, а да ли ће се то и десити остаје да се види. Иницијатор овог састанка и посете је Аби, а то је факт који додатно иритира Вашингтон.

Јапан је традиционални савезник Америке, а са Русијом има конфликт у вези Курилских острва, међутим, све су гласнији политичари у Јапану који заговарају зближавање са Русијом као све утицајнијим фактором у азијском и пацифичком региону.

Извор: pravda.rs