Издвајамо Русија

РУСИЈА И ПУТИН на Балкану стварају БАЛКАНСКУ УНИЈУ!

loading...

Позивајући се на руске медије, скопски дневник Утрински весник пише да је партија Владимира Путина, Уједињена Русија, наводно потписала декларацију о сарадњи са две политичке партије у Црној Гори, а то намерава да уради и у другим балканским земљама са циљем отварања пута ка стварању некакве Балканске уније.

Према овим тврдњама, у Балканску унију би требало да уђу „неутралне државе“, иако Црна Гора већ преговара са ЕУ и на путу је да добије чланство у НАТО. На листи држава које треба да уђу у Балканску унију и којима је Москва послала апел за уједињење налазе се и Македонија, БиХ и Србија.

Информацију о потписивању таквог договора са опозиционом Демократском народном партијом Црне Горе и са Социјалистичком народном партијом објавили су и црногорски медији. У том документу се наводи да је покренута иницијатива о стварању Савеза независних суверених држава у Југоисточној Европи, чије ће се чланице уставом изјаснити за војну неутралност, што значи да ће се одрећи чланства у НАТО.

Аналитичари оцењују да овом иницијативом Москва жели да задржи Балкан ван безбедносног кишобрана НАТО. Други разлог је вероватно парирање Москве иницијативи Брисела, који је још у лето 2013. године покренуо идеју о формирању Западнобалканске шесторке (Г6), која подразумева институционализовану сарадњу БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Косова и Албаније у контексту европских интеграција. Будући балкански савез, који је добио подршку Брисела и Вашингтона, подразумева заједнички парламент и полицију (БАЛПОЛ), заједничко тржиште рада, образовање и здравствену заштиту.

Без медијске помпе, у Пржном код Будве средином јула 2013. године је одржан консултативни састанак представника Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије о новом концепту регионалне сарадње под радним називом „Западнобалканска шесторка+1“.

Иако чланица ЕУ, Хрватска се придружила иницијативи, а састанку је, у својству посматрача, присуствовао и представник Словеније. Учесници су тада потврдили спремност за сарадњу у понуђеном формату регионалне сарадње, уз уважавање принципа вредновања напретка сваке државе појединачно у процесу европских интеграција. Формирањем Г6 на Балкану, како је тада протумачено, Запад жели да неутралише настојања Русије да у потпуности преузме тржиште енергентима у овом делу Европе, а самим тим и политичког утицаја.

Стоп за Црну Гору

Ова декларација је, према писању Утринског весника, уследила два и по месеца пре НАТО самита у Варшави где се очекује да Црна Гора буде позвана у састав НАТО алијансе и очигледно представља последњи покушај Русије да то буде спречено. Странке којима је Обједињена Русија послала поруку нису политички утицајне, али декларација представља јасан сингал да Москва интензивно ради на држању Балкана изван безбедносног кишобрана НАТО алијансе.

Извор:Вестионлине.цом

Loading...
loading...
loading...