loading...
Издвајамо Русија

Русија прави суперракету која ће сваку тачку на планети моћи да гађа и преко Северног и Јужног пола

Бивши начелник Главног штаба ракетних стратешких снага РФ Виктор ЈЕСИН: „Сармат“ ће заменити тешку стратешку ракету „Војвода“ – највећу и најстрашнију која је икада направљена јер је тешка 210t и носи, са одвојеним навођењем на циљ, 10 нуклеарних бојевих глава од по 750 килотона. „Сармат“ ће имати сличне могућности иако ће бити упола лакши“

Заменик министра одбране РФ Јуриј БОРИСОВ: Побољшане енергетске карактеристике омогућавају опремање „Сармата“ додатним средствима за пробијање америчке ПРО. Нова ракета ће бити способна да се супротстави свемирском ешалону ударних средстава, а моћи ће да се лансира практично са сваког места и у свим правцима. За пробијање америчке НПРО ће бити „надлежан“ нови маневришући хиперсонични бојеви блок (глава) ракете. На Западу га зову Yu-71, а у Русији се засад води као „производ 4202“

Место тестирања Yu-71 није случајно изабрано. Ракетна јединица у околини села Домбровски у Оренбуршкој области је позициони рејон стратешких ракетних система „Војвода“, с чије територије се изводе и експериментална лансирања балистичких ракета за потребе развоја ракетних снага. Особеност полигона је у томе што се лет одвија „у затвореном простору“, који не могу да виде виде, као на Бајконуру или Плесецку, америчка средства за телеметријску контролу

РУСИЈА је успешно тестирала суперсоничне бојеве главе напредних стратешких ракетних система – јавили су уочи мајских празника страни медији, а званично саопштење Министарства одбране РФ би могло да се појави накнадно.

Према сазнањима московског дневног листа „Известија“, крајем априла је из „позиционог рејона Домбровски“ у Оренбуршкој области успешно изведено експериментално лансирање балистичке ракете с бојевом главом за нову тешку стратешку ракету „Сармат“.

Она ће заменити чувену ракету РС-20 „Војвода“, која је на Западу због димензија и снаге названа „Сатана“.

– „Војвода“ је највећа и најстрашнија икада направљена стратешка ракета – објаснио је листу бивши начелник главног штаба ракетних стратешких снага Виктор Јесин. – Тешка је 210t и носи, са одвојеним навођењем на циљ, 10 нуклеарних бојевих глава од по 750 килотона. Те ракете већ више од 30 године чине основу руских снага за нуклеарно обуздавање, али се њихов век трајања ближи крају. Произвођач – украјински Конструкторски биро „Јужноје“ – одавно их не производи, нити је у стању да врши технички надзор постојећег наоружања. Зато је донета одлука да се направи сопствена нова тешка интерконтинентална балистичка ракета“.

Како истиче Јесин, „Сармат“ је директни наследник „Војводе“. Уз једну разлику: нова ракета је дупло лакша. Уз сличне борбене квалитете, „Сармат“ ће превазићи претходника по енергетској ефикасности, што ће му омогућити да погађа циљеве у било којој тачки света. Ракету праве Научно-производно предузеће за машиноградњу из подмосковског Реутова, државни ракетни центар „Макејев“ из места Мијаскоје и московско предузеће „Енергомаш“. Према плановима Министарства одбране Русије, 2016. године ће почети прва фаза тестирања „Сармата“, при чему ће се прво проверавати њихова способност да изађу из силоса и укључе главни мотор на безбедној висини. По Јесиновим речима, конструисање ракете и тестирања њених елемената одвијају се без компликација и по плану.

– Нова ракета – што је главно – обезбедиће флексибилно реаговање на развој америчке Националне противракетне одбране до 2030. године – појаснио је он. – Осим тога, енергетско решење треба да омогући ракети да напада циљеве не само преко Северног, већ и преко Јужног пола.

По речима заменика министра одбране РФ Јурија Борисова, „побољшане енергетске карактеристике омогућавају опремање „Сармата“ додатним средствима за пробијање америчке ПРО. Нова ракета ће бити способна да се супротстави свемирском ешалону ударних средстава, а моћи ће да се лансира практично са сваког места и у свим правцима“.

За пробијање америчке НПРО ће управо и бити „надлежан“ нови маневришући хиперсонични бојеви блок (глава) ракете. На Западу га зову Yu-71, а у Русији, према неким информацијама, води се као „производ 4202“. У сваком случају, управо га је тако 2012. године – у новогодишњој честитки радном колективу Научно-производног предузећа за машиноградњу назвао Владимир Путин, окарактерисавши га као „једно од највећих достигнућа предузећа у последњих неколико година“.

Принцип рада Yu-71 сличан је опису функционисања маневришућих нуклеарних бојевих глава балистичких ракета „Топољ-М“, „Јарс“ и нове РС-26 „Рубеж“, које је Министарство одбране РФ демонстрирало још 2004. у оквиру војне вежбе „Безбедност 2004“.

Тада је начелник руског Генералштаба Јуриј Балуевски саопштио да је у тренинг-режиму тестиран „ударни апарат“ са хиперсоничном брзином лета, који је способна да при брзини од близу 11,5 хиљада километара у сваком тренутку побегне, непредвидљиво променивши правац лета.

Ниједан систем ПРО није у стању да прорачуна такву путању и да наведе противракетне балистичке ракете на ту бојеву главу.

По Јесиновим речима, „Сармат“ ће се лансирати из силоса, који ће бити испражњени од „старих“ тешких ракета РС-20 и РС-18. Он истиче да ће лансирни силоси претходно проћи „дубоку модернизацију“, која подразумева њихово технолошко осавремењивање, као и квалитативно нови ниво фортификацијске заштите који подразумева стварање елемената пасивне и активне противракетне одбране објеката.

То ће омогућити да се вишеструко повећа заштићеност лансирних система у силосима од напада противника како обичним оружјем високе прецизности, тако и нуклеарним.

Није случајно изабрано ни место тестирања Yu-71.

Ракетна јединица у околини села Домбровски у Оренбуршкој области је позициони рејон стратешких ракетних система „Војвода“, с чије територије се изводе и експериментална лансирања балистичких ракета за потребе развоја ракетних снага. Особеност полигона је у томе што се лет одвија „у затвореном простору“, који не могу да виде виде, као на Бајконуру или Плесецку, америчка средства за телеметријску контролу.

Тиме се у потпуности обезбеђује тајност лансирања и његових резултата.

Према писању Washington Times, Домбровски ће бити и прво место где ће бити размештене најмање 24 ракете „Сармат“ опремљене Yu-71. Овде неће моћи да их дохвате ни средства америчка НПРО у Европи, нити крстареће ракете BGM-109 Tomahawk са бродова и подморница.

Уосталом, како је истакао командант Ракетних стратешких снага Русије Сергеј Каракајев, „могућности те бојеве главе већ су продемонстриране америчким техничким средствима за контролу“.

Специјализовани западни лист Janes Information Group сматра да „Сармат“ и Yu-71 могу бити главни адут у преговорима Русије и САД о закључењу новог споразума о ограничавању стратешког нуклеарног наоружања, који би требало да замени START 3. Управо зато, како истичу западни аналитичари, није случајно што је увођење „Сармата“ са Yu-71 у наоружање планирано за 2018. годину – када истиче START 3.

Извор:Факти.орг