loading...
Издвајамо Свет

ШАХ МАТ: Европска Унија без излаза, мора да пристане на све услове Русије за снабдевање гасом

Као што је већ познато, уговор о преносу природног гаса кроз Украјину истиче 2019. године, а алтернативни путеви допремања гаса до Европе би требало да се изграде пре него што се он оконча.

Током недавних расправа у Европском парламенту, делегати министарства енергетике Украјине и Нафтогаз-а су искритиковали „Северни ток 2“ и апеловали на милост Европљана.

Само дан раније је на Централноевропском форуму о гасу у Братислави саветник Газпром Еxпортс-а, Андреј Конопљаник, поменуо да постоји могућност поновног покретања пројекта „Јужни ток“ у новом издању и преко Крима. Он је навео да Русија има право да нађе пут за извоз гаса са најмањим ризиком непоштовања споразума.

Такве изјаве су више него основане, а заиста постоји могућност да ће Јужни ток поново оживети. У међувремену, Северни ток и његов продужетак функционишу добро али се саветује проналажење алтернативног пута испоруке. Према Конопљаниковим речима, Русија покушава да пронађе пут који ће заобићи Украјину и Турску.

Штавише, премијер Бугарске Бојко Борисов је такође незванично поменуо оживљавање пројекта.

Сироту Бугарску само гуркају тамо-вамо. Борисов је у децембру истакао да је разлог отказивања пројекта било наређење из Брисела и да је руски председник свестан да Бугарска као чланица ЕУ мора да испуњава све захтеве Европске комисије и да се повинује режиму санкција.

У јануару ове године се појавила вест да ће се пројекат Јужни ток поново оживети, али је бугарски парламент у фебруару поново одбацио ту идеју.

Зашто је Бугарска тако грозничава? Зашто Брисел упорно намеће своју вољу и зашто је Вашингтон толико нервозан?

Русија је одлучна у намери да доставља гас Европи и намерава да учврсти свој положај на енергетском тржишту, што је нешто што САД нимало не одговара. Зато су САД ургирале на Бугарску да одбаци Јужни ток, а затим и на Турску да одбаци Турски ток. САД су почеле са слањем утечњеног природног гаса у Европу и не одговара им да неко други допрема гас у Европу.

Међутим, Северни ток 2 је ипак остварен пошто Немачка себе сматра довољно јаком да може да успротиви Вашингтону. Та иста Немачка је више него свесна које све погодности тај цевовод доноси.

С друге стране, Вашингтон је потпуно свестан да ће такав след догађаја само ојачати положај Немачке у Европи и да ће Берлин постати самосталнији. Ако се још и Јужни ток укључи у ову причу, САД неће имати шта да траже са својим гасом.

Истовремено, студије о енергетици указују на то да више од 50 милиона људи у Европској унији мора да бира између куповине хране и плаћања рачуна за струју. Бугари су у најтежој ситуацији пошто код њих овај проблем има чак 40% становништва. У цивилизованој држави као што је Велика Британија се дешава да велики број људи умире сваке године од хипотермије јер је грејање домова на струју изузетно скупо.

Немачка је додатно мотивисана за набављање руског гаса јер Зелена партија, која има подршку Меркелове, намеће потребу за уништавањем нуклеарних електрана.

Немачка планира да у потпуности напусти нуклеарну енергију, мада многи не верују у тај план. Чињеница је да соларни генератори и ветрењаче не могу да надокнаде толику количину енергије.

Исти притисци се јављају и у Шведској, али тако нешто је једноставно немогуће постићи ако се не постигну прави услови.

Другим речима, „зелена енергија“ у Немачкој је осуђена на пропаст.

Председник Међународне гасне уније, Жером Феријер, рекао је још 2014. године да Европа не може да опстане без руског гаса и да не постоји алтернатива.

Иако се шире вести о потенцијалном оживљавању пројекта Јужни ток, чињеница је да ниједна европска држава још увек није признала Крим као руски регион.

Ипак, не може се искључити чињеница да би потребе Европе и Бугарске за гасом могле да превазиђу све политичке факторе.

Остаје нам да видимо шта ће време донети.

 

Извор:Wебтрибуне.рс