Издвајамо Русија Свет

ШОК ЗА ЕУ И НАТО: Путин и Ципрас потписали неколико споразума

Путин и Ципрас (фото:kremlin.ru)

Девет споразума државних и других носилаца потписано је синоћ у Атини пред крај првог дана радне посјете предсједника Русије Владимира Путина Грчкој.

Представници двије делегације су у присуству Путина и премијера Грчке Алексиса Ципраса потписали „Политичку декларацију о грчко-руском дијалогу о међународним и регионалним темама од обостраног значаја“ и „Декларацију о партнерским односима у модернизацији“ привредне сарадње, навели су грчки медији.

Званичници министарстава Грчке и Русије су потписали споразуме о сарадњи у науци и технологији, у туризму, и у метеорологији.

Споразуме о сарадњи су потписале организације „Ентерприсе Грееце“ и „Инвест ин Руссиа“, грчка нафтна компанија ЕЛПЕ и Росњефт, Универзитет у Пиреју и Уралски универзитет, као и грчки Центар за обновљиве изворе енергије и Руски институт за енергетику.

Премијер Ципрас је истакао да је сарадња с Русијом „стратешка одлука Грчке“ и „дио њене савремене спољне политике“.

Грчка је „стабилно у Европи, али се не устручава од гранања у свим другим правцима“, рекао је Ципрас.

Премијер је рекао поводом склапања споразума да је „енергетика централни сектор привредног развоја ширег региона, и Грчке чији је стгратешки циљ да постане енергетско чвориште“ и додао да су „гасоводи мостови сарадње“.

Ципрас је грчко-руске разговоре о међународним и регионалним питањима оцијенио као „веома конструктивне“ и истакао да „унапређење дијалога може допринијети напретку односа ЕУ-Русија и НАТО-Русија, као и јачању европске политике безбједности у оквиру ОЕБС-а“.

Говорећи на заједничкој конференцији за штампу, предсједник Путин је разговоре у Атини оцијенио као „веома суштинске“, а поводом потписивања низа споразума изјавио да се билатерални односи развијају „убрзаним ритмом“ и истакао енергетику.

Уз руске инвестиције у Грчкој које до сада износе 700 милиона долара, Путин је начелно најавио и нове посебно у транспорт.

Руски предсједник је поменуо интересовање за приватизацију Грчке жељезнице, државног инвестиционог фонда РОСЦО и Луке Солун.

Радна посјета Путина је у оквиру „Године Русија-Грчка“, у организацији двије државе, поводом хиљаду година руског присуства у вјерској заједници Свете Горе коју ће руски предсједник посетити данас.

 

Извор: princip.me

loading...
Loading...