Србија

СЛУЧАЈ ФАБРИКЕ „ЈУРА“: Ако власт ћути, зашто ЋУТИ ЦЕЛА СРБИЈА?!

Дан после језиве исповести радника „Јуре“ о понижавањима на послу, нико у овом погону не сме ништа да каже због страха од отказа.

Loading...

Запослени у компанији за производњу аутомобилских каблова у Лесковцу јуче нису одговарали ни на позиве ни на поруке новинара.

Најхрабрији међу радницима су прекјуче говорили да им је на послу дозвољено да иду свега два пута у тоалет, и то по два минута, а да их, ако због нужде затраже паузу трећи пут, шефови шаљу код лекара. У страху од отказа, нико од радника није смео да прича под именом.

За 1.500 запослених у јужнокорејског компанији није дозвољено ни синдикално организовање, али су синдикати спремни да им помогну.

– Очекујемо да Социјално-економски савет разматра мобинг у „Јури“. Уколико се то не догоди, отићи ћемо испред погона у Лесковцу како бисмо скренули пажњу и јавности на положај запослених којима је потребно синдикално организовање – kaже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталног синдиката Србије.

Социолог Срећко Михаиловић наводи да радници у „Јури“ прихватају понижавања због угрожености егзистенције.

– Људи су у беди, па су спремни да под било којим условима, за било какве паре, трпе мобинг само да би прехранили породицу. Нереално је да очекујемо да се синдикално организују. Зато би морала држава да реагује – истиче Михаиловић.

С друге стране, у инспекцији рада истичу да су у претходном периоду константно пратили ситуацију у погону „Јуре“, те да није било разлога да реагују.

– Прошле и ове године смо имали 12 надзора, а после 1. маја смо неколико дана били тамо, међутим, ниједан радник нам се није пожалио. Они немају синдикат, али имају Савет радника који је могао да реагује – кажу у инспекцији.

– То је у ингеренцији суда јер инспектор рада не може да арбитрира између послодавца и запосленог. Зато би радници морали да туже послодавца суду – кажу у инспекцији.

У Министарству рада нису ни потврдили нити демантовали написе да је „Јура“ инспекцији рада пре неколико година поклонила два аутомобила, што се повезује с повлашћеним положајем компаније.

– Када већ држава не реагује, потребан је притисак јавности да би се радници заштитили – каже Зоран Стојиљковић, професор ФПН.

Како се врши мобинг

  • психички притисак
    – увредљиве речи
    – прековремени рад
    – два упозорења, па отказ
    – забрањен синдикат
  • Тражили свој синдикат

Најсмелији радници „Јуре“ јуче су званично преко Синдиката „Слога“ послали захтев Министарству рада за синдикално организовање.

– Министарство има рок од 30 дана да региструје тај синдикат. Радници „Јуре“ и даље страхују да ће остати без посла као њихове некадашње колеге које су добиле отказ чим су то покушале. Очекујемо да их сада држава заштити – каже Жељко Веселиновић, председник „Слоге“

Извор: Блиц

Loading...
loading...
loading...