Издвајамо Србија

СРБИЈА БЛОКИРАНА: ЕУ затворила врата за српско месо, млеко и јаја!

Док је српско тржиште преплављено производима из Уније, Брисел има начина да заштити своје од ‘упада’ српских произвођача на своју територију.

Loading...

Због застарелог процеса производње, неозначавања производа, те лоших контрола квалитета, српски пилићи, јаја, свиње и млеко не могу да се извозе на тржиште Европске уније (ЕУ).

Тако свиње не могу пут ЕУ јер је код нас законом обавезна вакцинација против свињске куге, док су те вакцине у Европи строго забрањене.

– Зато свињско месо на тржиште ЕУ можемо да шаљемо само термички обрађено. Такође, немамо још увек дозволу ни за извоз млека у ЕУ, осим једне млекаре, јер такође не испуњава европске стандарде квалитета, као ни због застареле технологије – наводи аграрни аналитичар Војислав Станковић.

И са живинским месом такође постоји проблем због стандарда, када је реч о извозу за ЕУ, наводи Станковић.

Миладин Шеварлић, агроекономиста и професор Пољопривредног факултета у Земуну, додаје да ни млеко не можемо да шаљемо пут ЕУ, и то пре свега јер је код нас садржај афлатоксина изнад 0,05 микрограма по килограму млека, али и због повремене појаве афлатоксина у сточној храни, пре свега у кукурузу, због чега се повећава и његов садржај у млеку.

– Предлагао сам да се изврши категоризација млека на три класе, и то тако да једна буде у нивоу европског стандарда, друга од 0,05 до 0,25 и трећа класа од 0,25 до 0,5 микрограма по килограму млека. Међутим, надлежни то, нажалост, неће да прихвате – истиче Шеварлић.

Он наводи да ни јаја не можемо да шаљемо на европско тржиште.

– За јаја нема стандардизације у складу за законима ЕУ, као ни означавања. То су такозване нецаринске баријере, којима се развијене земље боре против конкуренције из трећих земаља – напомиње Шеварлић.

Станковић истиче да је основни проблем тај што још увек немамо Националну лабораторију, и то опремљену стручним кадровима.

– За то пак недостају финансијска средства. Али, свакако, мора се што пре донети и нови закон о безбедности хране и формирати надзорно тело које би се старало о спровођењу тог закона. Ако бисмо то урадили, могли бисмо много више да извозимо у Европу, јер би се контролисала примена свих неопходних стандарда – закључује Станковић.

Извор: Ало

Loading...
loading...
loading...