Издвајамо Србија

СРБИН КОЈИ ЈЕ БИО ОТЕТ НА КИМ 1998.ГОДИНЕ:”Тачи је парама из Фонда Жуте куће купио челнике ФИФА и УЕФА”

БЕОГРАД – Удружење породица киднапованих и убијених са Косова и Метохије обележило је данас испред Специјалног тужилаштва за ратне злочине у Београду 18 година од прве отмице српског цивила на КиМ које је извела терористичка ОВК.

Loading...

На данашњи дан, 14. маја 1998. године, албански терористи су са површинског копа Белаћевац отели рудара Жарка Спасића, који је највероватније скончао живот у Жутој кући у Албанији.

Његов рођени брат Симо Спасић, који је и председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, подсећа да Удружење поседује видео снимак о логору Ликовац, где су били заточени Срби, а међу њима и Жарко Спасић. Како наводи, логор је држао командант ОВК Фатмир Љимај.

– Хашком трибуналу, Унмику и Еулексу предат је тај видео запис о српским логорашима, који су запленили српски специјалци у борби са албанским терористима и киднаперима у месту Луковац, али правду и даље нисмо добили. Жарко Спасић је имао троје деце, а у тренутку отмице оставио је и бебу од 26 дана – истакао је Спасић у изјави за Правду након завршеног протеста.

s.spasic

 

Он је рекао да су захтеви породица жртава да се најпре утврди да ли су мученици и даље заточени негде у Албанији.

– Тражимо и да Специјални суд за злочине УЧК над Србима процесуира вође УЧК којима мора судити по командној одговорности. Као што је Хашки трибунал пресудио српским генералима по командној одговорности, тако мора исти принцип да буде примењен и за лидере албанских терориста. Само тако може неке правде. Није праведно да злочинци буду председници, премијери и министри некакве лажне државе Косово – указао је Спасић.

Он је поновио и захтев Удружења да се у центру Београда постави споменик српским жртвама страдалим од руке терористичке ОВК и од НАТО бомби.

– Споменик треба да буде са сликама страдалих цивила, војника и полицајаца и да буде постављен у Пионирском парку. То је идеално место јер су ту поред Председништво Србије и Скупштина Београда, а преко пута и Скупштина Србије – навео је Спасић додавши да породице и 2.500 душа убијених “вапе за правдом”.

Спасић се осврнуо и на јучерашње учлањење Косова у Светску фудбалску федерацију – ФИФА, али и у друге спортске организације.

– Одговорно тврдим да је Хашим Тачи новцем из “фонда” Жуте куће купио челнике ФИФА, УЕФА, ФИБА и друге, како би Косово било примљено у спортске  институције. Камо среће да и Република Српска буде примљена у ФИФА и УЕФА на исти начин – рекао је Спасић.

Данашњи протест одржан је са почетком у 12:44 часова, према времену Резолуције УН 1244 коју нико не поштује.

Извор: Правда

Loading...
loading...
loading...