loading...
Издвајамо Србија

Тајкуну Богићевићу напредњаци дали више пара него потопљеном Обреновцу

Вест да је оптужени српски тајкун Мирослав Богићевић после великих поплава које су Србију задесиле маја 2014. године, за санацију јаловишта у свом руднику Столице добио четири пута више пара из Фонда солидарности ЕУ него општина Обреновац, према речима Драгана Мурара, вође обреновачких грађанских протеста, нова је потврда чињенице да су грађани добили најмање новца за обнову поплављених кућа. Истина је, истиче наш саговорник, да је шабачки бизнисмен добио два милиона евра, а Обреновчани тек 514.000.

– Држава је путем Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима разврстала по категоријама колико ко добија. Људи чија су домаћинства оштећена поплавама прошли су најгоре. Имамо информације да то са његовим рудником није ни завршено, док неки наши суграђани ни две године од поплава не могу да уђу у своје домове – каже за „Вести“ Мурар.

 

Испада да је Богићевић од 60,2 милиона евра које је ЕУ пребацила на рачун Србије пре годину дана, добио више, не само од Обреновца, већ и од Ваљева, Малог Зворника, Коцељеве и других поплављених градова.

Из Канцеларије за обнову поручују да су новац распоређивали на основу пројеката и истичу да су били обавезни да санирају то подручје без обзира што је рудник у приватном власништву. Поента је, каже саговорник „Вести“, да је та канцеларија негативном селекцијом утврђивала ко ће добити новац.

– То је рађено према политичкој линији. Доказ је што неки грађани још нису добили паре за санацију, док има оних који су добијали за више стамбених јединица у свом поседу – навео је Мурар.

Позив министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић предузећима и агенцијама да због најављених великих падавина предузму превентивне мере и буду спремни да реагују у случају поплава, Мурар види као постизборни трик.

– Мислим да се то ради у склопу ових хаотичних постизборних дешавања и понављања републичких избора у неким деловима Србије. Падавине су најављене на неколико дана, што је потпуно другачије него 2014. када нису престајале више од недељу дана – подсетио је наш саговорник.

Могућа изливања река

Републички хидрометеоролошки завод Србије упозорио је да се у већини места централне и јужне Србије очекује до 50 мм кише. На рекама ће водостаји бити у већем порасту до среде, а постоји могућност достизања и превазилажења граница редовне одбране од поплава. На бујичним водотоцима ових сливова могућа су мања локална изливања, упозорио је ХМЗ Србије.

Д. Декић – Вести

loading...