Издвајамо Србија

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ РАСТУРА СНС:Председник Србије са 30 посланика оснива нову странку!

Председник Србије Томислав Николић увелико врбује људе из СНС „за не дај боже“ како би, уколико не добије подршку за председничку кандидатуру, могао да направи свој клуб у парламенту, а онда, евентуално, по виђеном рецепту, оснује и своју странку, сазнаје Курир у тој партији!

Loading...

Постизборна скупштина СНС, заказана за 28. мај, решиће многе дилеме у вези са саставом нове владе Србије, али ће бити и увертира у потенцијално најтурбулентнији период у који ће странка упловити уочи председничких избора, практично одмах по формирању извршне власти. Према сазнањима Курира, председнички избори биће полигон на којем ће се коначно и у СНС расветлити Николићев положај у партији.

Гурао своје људе

Наш извор открива да је Николић и овога пута утицао на изборну листу и у првих 100 места угурао 30 својих посланика.

– Николић се грчевито борио да у посланичком клубу напредњака има и своје људе, што је знак да не препушта тек тако странку Вучићу. За коначан расплет многе ствари још треба да се измере и процене. Нова прилика да се ствари између њих двојице истерају на чистац биће председнички избори. Упадљиво је колико се Николић потура за кандидата и форсира да га СНС већ сад промовише, али странка игнорише ту тему – објашњава наш извор упућен у односе у СНС.

Николић је прекјуче добио јавну поруку од Вучића, који је, на питања о председничким кандидатима унутар владајуће странке, поручио да га ови избори не интересују и да ће се њима бавити тек месец дана пре њиховог одржавања. Претходно је Николић показао да губи стрпљење због неопредељености своје формално бивше странке, па је одабрао да у финишу кампање за парламентарне изборе истакне сопствену кандидатуру за председничку трку, иако је тврдио да без подршке СНС то неће радити.

 Нудио се Вучићу

– Мислим да Вучићу треба Николић. Људи ме нису заборавили јер знају да Вучић има много више успеха ако смо заједно. Они знају да сам из Шумадије, да не издајем и не окрећем леђа, од СНС имам само доброг – рекао је тада председник.

Према процени политичког аналитичара Драгомира Aнђелковића, Николић покреће питање своје будућности, а Вучић на дневни ред враћа ургентнију ствар, а то је састављање владе.

Он сматра да би права опасност по Вучића био Николићев пројекат стварања сопствене странке, али да то у овом тренутку, уз овај однос снага, није реално.

– Сада сукоб ни једном ни другом не одговара. Вучић би свакако изашао као победник у том сукобу, али нема тако комотну ситуацију у парламенту. Међутим, не прети опасност од Николићевих посланика, јер их он нема много у новом сазиву, већ од стварања неке нове партије – оцењује он.

Политички аналитичар Милан Николић сматра са је Вучић превише јак, а Николић превише слаб да би се турбуленције у СНС завршиле деобом.

– Једно је сигурно, СНС ће после ових дешавања имати једног лидера, уместо једног и по, колико сада има. Вучић има 90 одсто политичке моћи у Србији, а Николић осталих десет дели са опозицијом – објашњава Николић.

Нико од потпредседника СНС јуче није хтео да коментарише дешавања унутар странке.

Loading...
loading...
loading...