loading...
Издвајамо Србија

Тортура Вучићевог режима над Александром Јовановић због објаве на Твитеру

Судским и полицијским прогоном Александре Јовановић режим Александра Вучића наставља тортуру над грађанима.

Против Јовановићеве је покренут поступак због сумње да је на Твитеру упутила претње премијеру и члановима Владе. Јединица од десетак наоружаних полицајаца с панцирима и четворицом инспектора у цивилу, у среду 18. маја, упала је у њен стан.

– Униформисани полицајци су извршили претрес стана, тражећи оружје које, наравно, немам. Кроз то време разговарала сам с инспекторима. Кад је претрес завршен, запленили су мој компјутер и повели ме у седиште УБПОК-а, да и тамо дам изјаву. Све је трајало око два сата, после чега су ме пустили. Сада цео случај, вероватно, иде у неко тужилаштво – каже Александра Јовановић за портал Узбуна.рс.

У спорним твитовима, она је написала: „Хајде, пицоусти, хитно пошаљи своје кримосе да ме ухапсе јер бих ти прва рокнула метак у чело без гриже савести“, „желим дугу и болну смрт свима који се презивају Вучић, као што и он убија ову земљу“, „и метак је луксуз за тебе“… Због тих написа, судија Вишег суда у Београду Милан Дилпарић, на захтев БИА, издао је налог за полицијску акцију против Јовановићеве.

– Нисам јавна личност, мој профил на Твитеру, као и сви други, није јавно гласило и имам мали број пратилаца. Јасно је да су неки твитови написани у бесу, али нисам знала да постоји вербални деликт. Осим тога, сваком нормалном човеку (уосталом, и инспекторима УБПОК-а) може бити сасвим јасно да ја нисам реална претња. Они који имају намеру да некога убију, то не најављују јавно. Језички гледано, спорни твит је написан у кондиционалу. Све што се дешава представља пуко застрашивање. Данас ја, сутра неко други са бенигнијим коментарима – каже Александра Јовановић.

Много је примера који доказују да је у праву. Због објава на Фејсбуку и Твитеру хапшени су, привођени и процесуирани многи грађани Србије, који су у бесу претили Вучићу, без икаквих могућности да га реално угрозе. С друге стране, ниједан судија није реаговао на претње које је Јелени Маћић јавно упутио Петар Панић Пана, Вучићев кум и члан Главног одбора СНС-а, двоструки некажњени убица, робијаш и насилник који је јавно признао учешће у хајци на Славка Ћурувију, а и данас на Фејсбуку објављује фотографије на којима позира са снајперским пушкама. Међутим, судију Дилпарића, који се истакао истрагама ратних злочина, као ни његове колеге не занима спровођење закона, него интереса режима.

Подршку Александри Јовановић на Твитеру су дали Амир Бислими, директор ДС-а, Јанко Веселиновић, председник Покрета за Преокрет, и Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције. Саша Радуловић, лидер покрета Доста је било, понудио је правну помоћ Јовановићевој, због чега се нашао на удару Вучићевог билтена „Информер“ и Покрета социјалиста. Вулин је оптужио Радуловића да „потенцијалног убицу брани и на суду, а вероватно и аболира када неким новим 5. октобром дође на власт“. Иако је Вулин целу политичку каријеру провео у сенци правих убица, овом патолошком изјавом открио је суштину режимског прогона свих грађана који на друштвеним мрежама јаловим претњама искале незадовољство и бес.

По оцени судије Дилпарића, Александра Јовановић је осумњичена да је извршила кривично дело из члана 138 став 3, за који Кривични законик предвиђа казну до осам година затвора. Надлежно тужилаштво спроводи истрагу и донеће одлуку о томе да ли ће подићи оптужницу.

– Не знам шта да очекујем, не знам шта ће бити сутра, могу само да се запитам да ли је ова губернија вредна ичега – каже Александра Јовановић за Узбуну.

П. П.

Узбуна.рс

loading...