loading...
Србија

Црна Гора од данас у НАТО,потписан споразум протокол о приступању у НАТО.

Столтенберг и Ђукановић (фото:ЈуТјуб)

ПОДГОРИЦА, БРИСЕЛ – Државе чланице НАТО потписаће данас у Бриселу протокол о приступању Црне Горе овој војној алијанси.

Јенс Столтенберг, генералани секретар НАТО, рекао је да ће Црна Гора након потписивања учествовати у свим састанцима Алијансе.

– Црна Гора је изабрала НАТО и то је одлука која се мора поштовати. Свака санкција или реакција Русије биће апсолутно неоправдана, јер се ради о поштовању суверене одлуке суверене нације Црне Горе да одлучи о свом путу.

Данашњем потписивању протокола присуствоваће и премијер Мило Ђукановић.

Претходно је Влада Бугарске одобрила нацрт документа којим се предвиђа улазак Црне Горе у НАТО, саопштила је владина прес служба. У саопштењу се наводи да је званична Софија овластила шефа дипломатије Даниела Митова да парафира тај документ.

Алијанса је, иначе, крајем прошле године формално упутила позивницу Црној Гори да почне преговоре о приступању у савез.

Противници чланства Црне Горе у НАТО сматрају да би једино референдум могао помирити две супротстављене опције, које су дубоко поделиле народ. У среду је лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић саопштио резултате истраживања која, како тврди, недвосмислено показују да је већина грађана за то да се о овом питању изјасне на референдуму.

Он је у саопштењу навео резултате истраживања које показује да је на питање да ли Црна Гора треба да буде чланица НАТО потврдно одговорило 45,3 одсто док се 54,7 одсто испитаника изјаснило да се противи прикључењу. На питање да ли одлуку о НАТО треба донети на референдуму чак 57,9 одсто грађана је одговорило потврдно док 23,9 одсто сматра да референдум није непходан а њих 18,2 одсто није могло да процени.

– Симптоматично је зашто се у предвечерје обележавања десетогодишњице од покраденог референдума грађанима Црне Горе, на силу, супротно њиховој већинској вољи, желе наметати решења што директно и брутално подрива и потире сваки карактер суверене и независне државе Црне Горе дајући нам колонијалне атрибуте – поручио је Кнежевић.

Извор: Вечерње новости

loading...