Издвајамо Свет

ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ВЕНЕЦУЕЛИ:Мадуро тврди “САД подстичу државни удар против мене”!

Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је ванредно стање у земљи у трајању од 60 дана.

Loading...

Он је то учинио због наводних планова из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и Сједињених Америчких Држава да свргну са власти његову левичарску владу.

Мадуро (53) није навео детаље мера које обухвата ванредно стање, али претходни пут кад је оно проглашено, што је било прошле године у савезним државама у близини границе са Колумбијом, била су укинута уставом загарантована права осим оних који се односе на људска права, пренео је Ројтерс.

Амерички обавештајци су јуче упозорили да су све забринутији због могућности економске и политичке кризе у Венецуели и изнели предвиђање да Мадуро вероватно неће дочекати крај мандата на функцији председника.

Венецуеланска опозиција ради на томе да свргне са власти непопуларног председника државе, у време кад се у тој земљи погоршава криза коју карактеришу несташице хране и лекова, честе рестрикције електричне енергије и галопирајућа инфлација.

Мадуро, бивши синдикални вођа и возач аутобуса, обећао је, међутим, да ће остати на власти до краја мандата и оптужио САД да подстичу државни удар против њега.

Он је такође указао на смену председнице Бразила Дилме Русеф, која је попут њега левичарка, као знак да је он следећи.

– Вашингтон активира мере на захтев венецуеланске фашистичке деснице, коју је охрабрио државни удар у Бразилу – истакао је Мадуро синоћ у обраћању које је преносила државна телевизија.

Венецуеланска опозиција, која одбацује Мадурове оптужбе да раде на државном удару, осудила је увођење ванредног стања и оптужила председника да је прекршио устав зато што се боји да ће бити опозван.

 

Извор:Интермагазин

Loading...
loading...
loading...