Србија

Вучић после састанка са ММФ: Велики и тешки задаци су пред нама!

Премијер Вучић састао се са делагацијом ММФ-а, коју предводи Џејмс Руф, а разговарали су о томе шта је до сада урађено у спровођењу аранжмана, што је припрема за нову контролу Фонда у јуну, после формирања нове владе.

“Велики и тешки задаци су пред нама, а који се тичу структурних реформи, оног што је најзначајније. Резултати фискални су добри, приходи расту, због раста економије и мислим да ће следећа процена ММФ-а бити 2.,3. Разговарали смо о РТБ БОР, Ресавица, где имамо велике ризике”, рекао је Вучић за РТС.

Премијер је навео да ће ММФ променти процену привредног раста са 1,8 на 2,3 одсто за ову годину и да идуће године треба очекивати раст од око четири процента, што ће бити највише у Европи.

Стални представник Фонда у Београду Ким Даеханг је објаснио да Мисија начелно планира посету Србији средином јуна.

Претходна посета Мисије ММФ-а Србији трајала је од 18. до 26. фебруара, али тада није закључена четврта ревизија аранжмана због избора.

Србија је са ММФ-ом закључила стендбај аранжман из предострожности у фебруару 2015. године, вредан око милијарду и 200 милиона евра.

Представници делегације ММФ су поздравили добре резултате Владе Србије у прва четири месеца ове године, на одржаној макроекономској стабилности, а пре свега резултате који се тичу фискалног дефицита који је испод нивоа планираног, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

На састанку се разговарало о економском програму нове Владе, а остале теме разговора биле су и реформа државне управе, јавних предузећа и решавање приватизације 11 компанија у реструктурирању које су одређене као субјекти од стратешког значаја са посебним освртом на РТБ Бор, ПЕУ Ресавица и Пертохемију.

Такође, разговарало се и о тешким реформама које предстоје и очекују нову Владу али и обавезама које нису испуњене у рационализацији јавног сектора.

Извор: Танјуг

loading...
Loading...