loading...
Русија

ЗАПАД ЈЕ ПОНОВО МАТИРАН: Придњестровље жели да се уједини са Русијом!

(фото:Јутјуб)

Председник непризнате Придњестровске Молдавске Републике Јевгениј Шевчук је изјавио да се нада уједињењу са Русијом, као што је било за време СССР-а.

Придњестровски лидер је то изјавио новинарима после параде посвећене обележавању 71 године од победе у Великом отаџбинском рату. У паради су први пут учествовали припадници Оперативне групе руске војске, преносе руски портали.

– Одржана је јединствена парада. У њој су први пут учествовали припадници Оперативне групе руске војске. Како је познато, док је трајао рат, сви смо били јединствени, без обзира на националност штитили смо нашу јединствену Русију. То нас повезује. Верујем да ћемо пре или касније, а боље пре, живети у једној земљи – изјавио је Шевчук, преносе руске агенције.

Придњестровље у коме 60% становништва чине Руси и Украјинци, покушавало је да изађе из састава Молдавије још пре распада СССР-а, прибојавајући се да ће се у еуфорији национализма Молдавија присајединити Румунији. 1992. године, после неуспелог покушаја власти да овај проблем реше насилним путем, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

У Придњестровљу је стационирана Оперативна група руске војске. Њени главни задаци су мировна мисија и заштита складишта са муницијом. Оперативна група броји 1350 војника, од којих 350 њих врше задатке одржавања мира у саставу заједничких мировних снага, преносе агенције.

Извор:интермагазин